První den bez Topolánka: Svou ODS sledoval z balkónu

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
24. 9. 2009 19:29
Mnohým chybí, jiným zase ne
Předseda ODS Mirek Topolánek se minulý týden vzdal mandátu poslance. Jednání o úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty tak sledoval z balkónu.
Předseda ODS Mirek Topolánek se minulý týden vzdal mandátu poslance. Jednání o úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty tak sledoval z balkónu. | Foto: ČTK

Praha - "To mě tam budeš muset vzít, já už nemám kartičku," hřímá krátce po zahájení čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny v jejím foyer expremiér a již i exposlanec ODS Mirek Topolánek.

Minulý týden po veletoči ČSSD v případě předčasných voleb složil předseda ODS svůj poslanecký mandát, což mimo jiné znamená, že se po sněmovně už nemůže volně pohybovat.

Evidentně je ale dobře naladěn. Směje se, vtipkuje, krátce se zdrží a pak na dlouhou dobu zmizí. Dopoledne se ještě mihne na galerii pro veřejnost, odkud jednání sněmovny sledoval.

"Vše zatím probíhá standardně. Mirek Topolánek se zúčastnil jednání poslaneckého klubu a teď nepochybně vyjednává s lídry jednotlivých stran," líčil dopolední dění v ODS poslanec Boris Šťastný.

Stejně dopolední část jednání hodnotí i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová. "Zatím je ale brzo hodnotit, myslím, že se to určitě projeví časem," připouští.

Podle oslovených poslanců mají občanští demokraté domluvený postup. "Úzce spolupracuje s předsedou poslaneckého klubu a místopředsedy, kteří jsou zároveň poslanci, bez toho by to nebylo možné," řekla deníku Aktuálně.cz Němcová.

A zde naposledy ve sněmovně...
A zde naposledy ve sněmovně... | Foto: Ludvík Hradilek

Jako "přítel na telefonu"

"Při všech klíčových jednání bude Topolánek přítomen a o všech důležitých bude informován a budou s ním konzultována," doplnil místopředseda ODS Ivan Langer s tím, že takovou situaci už zažili, byli schopni ji zvládnout a zvládneme ji i teď.

Odpoledne se už Mirek Topolánek na galerii podle fotoreportérů sedících na protějším balkónu neobjevil.

"Nevím kde teď je. Zatím se to vyvíjí tak, že všichni hovoří, když to řeknu slušně, potom pravděpodobně budou podány pozměňovací návrhy, potom se o nich bude hlasovat, a to bude moment, kdy se zase sejdeme," odvětil na otázku, kde je nyní jeho šéf další z místopředsedů Petr Gandalovič.

Podle něj Topolánkova přítomnost je během nekonečné diskuze zejména levicových poslanců vlastně zbytečná. "K tomu totiž není co dodat," míní.

Chybí - nechybí

A chybí poslancům občanské demokracie jejich předseda? Podle zjištění deníku Aktuálně.cz jak komu.

"Bude to znát při vystupování řečníků, kdy předseda strany je veřejností brán jako autorita a lidé, kteří sledují jednání poslanecké sněmovny, sledují především autority," míní exministr financí Jiří Pospíšil.

Při velkých politických debatách, ve kterých se střídají zejména straničtí lídři, bude chybět i Miroslavě Němcové. "Je to pro nás mínus. Naši političtí soupeři z toho budou maximálně těžit, i když máme jiné schopné řečníky," připouští poslankyně.

Změna hlavně pro Topolánka

Podle jihočeského poslance za ODS Michala Doktora se naopak žádná velká ztráta pro stranu neodehrává.

"Já vám odpovím trochu jinak. Myslím, že daleko větší změna pro Mirka Topolánka než pro ODS," míní.

"Mirek Topolánek byl jiným předsedou, než byl Václav Klaus. Daleko méně řídil chod strany při běžných každodenních hlasováních, při hledání kompromisů či postojů ODS k jednotlivým tématům," dodal s tím, že jeho nepřítomnost jako ztrátu necítí.

 

Právě se děje

Další zprávy