Průzkum: Když zklame vaše strana, jsou tu zelení

pra
14. 5. 2008 15:30
Pevné voličské jádro má ODS a KSČM
Martin Bursík zahájil jednání Strany zelených čtením bodů, jenž jsou plánovány k projednání.
Martin Bursík zahájil jednání Strany zelených čtením bodů, jenž jsou plánovány k projednání. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pokud by voliče zklamala strana, kterou jsou rozhodnuti volit, přiklonili by se ve druhé možnosti nejčastěji ke Straně zelených.

Naopak výběr ODS a KSČM ve druhé volbě je velmi omezený. Obě strany však mají početným okruh pevných stoupenců.

Ukázal to průzkum společnosti STEM, který počátkem dubna oslovil 1341 respondentů starších osmnácti let.

Lesk a bída zelených

Průzkum se zaměřil na koaliční potenciál stran. Ten zjišťoval otázkou, ke které z dalších parlamentních stran kromě strany volené mají respondenti nejblíže. Skoro polovina dotazovaných žádnou alternativu ke své straně neuvedla.

Strana zelených, ke které by se nyní alternativně přiklonilo 19 procent lidí, má tento okruh voličů dlouhodobě největší. Zároveň má však strana nejméně stabilní voličskou základnu. Svůj vztah k zeleným označilo za silný jen 28 procent respondentů.

Kde je jádro pevné 

Už zmíněné ODS a KSČM jsou na tom přesně opačně. 

Za komunisty stojí rovných 60 procent jejich voličů, ODS má pevnou podporu 52 procent voličů.

Ke KSČM jako alternativní variantě by se přiklonili jen stoupenci levicové sociální demokracie. ODS by mohla počítat s hlasy některých stoupenců SZ a KDU-ČSL.

Silná rezerva ČSSD

Poměrně se silnou rezervou voličů může počítat ČSSD, avšak zatím by se pro stranu nerozhodli. Svůj vztah jako silný k této straně deklarovalo 42 procent respondentů.

Podobně si za svou stranou stojí stoupenci lidovců, k nimž svůj vztah jako silný označilo 47 procent voličů. Alternativní volbou by byla strana pro 10 procent občanů.

Čtěte také: Průzkum: Na politiky mají být přísnější etická měřítka

 

Právě se děje

Další zprávy