Připraví české šéfování EU. On-line řekla, jak

ver, aju
24. 9. 2007 12:20
Milena Vicenová nově vede diplomacii v Bruselu
Milena Vicenová v redakci Aktuálně.cz
Milena Vicenová v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

On-line rozhovor - Česko má nového zástupce při Unii. Diplomata Jana Kohouta vystřídá na klíčovém postu exministryně zemědělství Milena Vicenová. Čeká ji těžký úkol - zajistit české předsednictví EU.

Milena Vicenová byla ministryní zemědělství v první povolební vládě Mirka Topolánka. V té zasedli jen lidé jmenovaní ODS a kabinet posléze nezískal důvěru sněmovny.

Ihned po jejím jmenování se na hlavu Vicenové snesla ostrá kritika: "Není kompetentí, bruselský post vyžaduje diplomata," říká ČSSD.

Infobox

  • 52letá Vicenová pracovala od roku 1996 na ministerstvu zemědělství, od října 2004 byla ředitelkou odboru bezpečnosti potravin a zástupkyní vrchního ředitele Úřadu pro potraviny.
  • Česko zastupovala v Poradním sboru Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
  • Dříve pracovala jako veterinářka a zemědělská novinářka, spoluvlastní firmu zabývající se poradenstvím v zemědělství.
  • PROFIL Mileny Vicenové čtěte ZDE

Vicepremiér Alexander Vondra naopak oceňuje více než desetileté zkušenosti Vicenové s komunikací s EU. Vicenová vyjednávala už v devadesátých letech s unií o dotacích pro české zemědělce. Do léta působila na ministerstvu pro místní rozvoj, kde dohadovala plán dotací, tzv. "Národní strategický referenční rámec".

Co bude našimi prioritami při předsednictví? A co přesně má vlastně velvyslanec při Eu na starosti? Na to jste se ptali nové valvyslankyně při on-line rozhovoru na stránkách Aktuálně.cz.

"Naším heslem při předsednictví bude Evropa bez bariér. Tedy bez bariér ve volném pohybu osob, služeb, bez byrokratických bariér, bez bariér pro výrobce, pro občany...," napsala Vicenová.

Nebránila se ani humorným otázkám. Nicku Vladimír Špidla odpověděla, že raději jezdí na kole, když jí vyzýval, aby si s ním šla zaběhat.

Do Bruselu odjíždí Vicenová plna odhodlání svou novou roli zvládnout. A české předsednictví v unii v roce 2009 se podle ní rovněž zvládnout musí.

Odpovězeno: 24. 09. | 09:55Autor: mihal

Otázka: 1) Ztotožňujete se s antievropskou politikou ODS (Vondra, Klaus, Zahradil)?
2) Kdo by podle vás měl být v EU "naším spojencem"? Polsko bratrů Kaczyňských jako v poslední době?

Milena Vicenová: 1) Jak jsem uvedla v rozhovoru, považuji se za realistickou eurooptimistku.
2) Vzhledem k liberálnější orientaci bude naším spojencem obecně spíše severní křídlo členských zemí EU.

Odpovězeno: 24. 09. | 09:58Autor: Marie

Otázka: Jakou práci budete dělat v Bruselu? Mohla byste zajistit, aby BIO potraviny byly u nás stejně drahé jako v Německu nebo dalších západních zemích? Nepřijde mi fér abych s mnohonásobně nižším platem než mají Němci si tady musela kupovat Bio jogurt za 20 Kč když tam se dá sehnat za 0,30 Euro.

Milena Vicenová: Budu mít na starost řízení Stálého zastoupení ČR při EU s přibližně 120 (dnes) až 200 (v době předsednictví) zaměstnanci, koordinaci předsednictví EU a úzkou spolupráci s ČR. Naši experti musí mít při jednáních s institucemi EU zázemí a dostatek informací z druhé strany.
I já považuji naše biopotraviny za poměrně drahé, je to škoda. Nemyslím ale, že by zde měly působit zásahy státu.

Odpovězeno: 24. 09. | 09:58Autor: Mgr. Petr Ždimera, MBA

Otázka: Dobrý den, moc Vám přeji úspěch v této funkci, konečně zazvonila hrana lidem starýho formátu i v týhle oblasti!! Chtěl jsem se zeptat - jak jste na tom s golfem, jaký je případně Váš golfový handicap a oblíbená hřiště? Přeji mnoho razantních úspěchů!!

Milena Vicenová: Děkuji za podporu! Golf jsem v životě nehrála.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:01Autor: Katka

Otázka: Jake ulohy vykonava bruselsky velvyslanec? Proc by tato funkce mela byt obsazena vylozene diplomatem? Jakym zpusobem se clovek vubec stane diplomatem?

Milena Vicenová: Úlohy jsem popsala v předchozí odpovědi. Je to důležité místo pro všechny naše experty, kteří aktivně ovlivňují dění v EU a sledují další vývoj. Nemyslím, že by tato funkce musela být nutně obsazena diplomatem, člověk na této pozici si však musí osvojit potřebné znalosti a zkušenosti diplomata. Člověk se stane diplomatem prací na Ministerstvu zahraničních věcí, podmínkou je příslušné vzdělání a jazykové znalosti.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:02Autor: pablo

Otázka: Brusel a Washington mají jedno společné: Likviduje se tam historická zástavba na úkor úřednických hradů.

Líbí se Vám to?

Milena Vicenová: Je mi líto, když mizí cenné historické budovy. Architektura bruselských úřadů se mi moc nelíbí, je trochu těžkopádná, bez vzletu a nápadů.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:03Autor: Jana

Otázka: Můžu se zeptat, jestli jste nekuřačka? Pokud ano nebo jste ohleduplná kuřačka, mohla byste se spojit s ostatními Europoslanci a snažit se prosadit, aby se ČR konečně přidalo k ostatním zemím, kde již platí zákaz kouření na veřejných prostranstvích tj.pracovištích a restauracích?

Milena Vicenová: Jsem celý život nekuřačka a i mně by vyhovovala nekuřácká pracoviště a restaurace.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:04Autor: nejvetsi zivotni prohra

Otázka: jaka byla vase nejvetsi zivotni prohra ?

Milena Vicenová: Nevzpomínám si na zásadní životní prohru, i nepříjemné věci a momentální zklamání patří k životu a posunou člověka o kus dál.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:07Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den. Co říkáte na kritiku ČSSD, že jste nekompetentní a na ministerstvu zemědělství jste zavinila problémy s čerpáním "evropských peněz". Díky za odpověď

Milena Vicenová: Čekala jsem nepříznivou reakci opozice, argumenty o nekompetentnosti patří k našemu politickému folklóru. Pokud jde o argumentaci, že jsem zpozdila čerpání evropských peněz - jak lze potom vysvětlit, že program České republiky pro zemědělství a rozvoj venkova z evropského fondu EAFRD byl schválen letos na jaře jako první ze všech členských států EU?

Odpovězeno: 24. 09. | 10:09Autor: Ing.Krunýř

Otázka: Bylo by možné odhlasovat v Bruselu aby všichni lidé žijící v EU měli stejné platy? Mám na mysli, aby například popelář měl stejný plat v ČR, v Rakousku, ve Španělsku a dalších zemích. K čemu jinak je nám členství v EU když ceny zde máme stejné jako v EU ale platy ne???

Milena Vicenová: Ne, není to možné, o vyšší platy se musíme zasloužit sami. Pro zemi jako je Česká republika je společný trh EU jednoznačně příležitostí.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:09Autor: Paní Ko'tátková

Otázka: Je dobře, že se ve vysoké politice začínají objevovat ženy. Byla jste někdy členkou nějaké politické strany?

Milena Vicenová: Děkuji za podporu. Nikdy jsem nebyla členkou žádné politické strany.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:15Autor: Miloš Mička

Otázka: Jaký máte názor, jako odbornice na čerpání evropských fondů, na současné peripetie paní Kuchtové? Jak vůbec hodnotíte úspěchy současné vlády v získávání evopských dotací?

Milena Vicenová: Příprava na čerpání fondů EU je poměrně náročná a vyžaduje kvalitní a zkušené úředníky. Ti musí navíc co nejlépe informovat všechny případné příjemce dotací. Mám zato, že Ministerstvo školství v létě přípravy poněkud zpomalilo a nedokázalo si pokaždé udržet ty nejschopnější úředníky.
Postupujeme porovnatelně s ostatními členskými státy EU, rámcový program na období 2007-2013 byl schválen již v červenci 2007, tři programy z Evropského sociálního fondu by měly být schváleny během několika týdnů, do konce roku bude pravděpodobně schválena většina z regionálních programů, program Podnikání a inovace, Doprava, Praha Konkurenceschopnost. To nejsou špatné výsledky, teď už ale záleží na jednotlivých ministerstvech, zda dokončí potřebné práce na programech do počátku října.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:16Autor: Milan

Otázka: Co říkáte kácení českého lesa a vývozu do Kanady, Austrálie a dalších zemí? Budeme za několik desítek let úplně bez lesů? Myslíte, že jsou Češi na rozdíl od ostatních zemí, které si chrání své přírodní bohatství hloupí a nebo je to vyloženě špatnou vládou a tím, že nejsme právní stát?

Milena Vicenová: Naše suroviny bychom měli zpracovávat doma a vyvážet produkty s přidanou hodnotou, máme na to dost šikovných a kvalifikovaných lidí!
Naše přírodní bohatství si rozhodně zasluhuje ochranu, mám ale zato, že se situace výrazně lepší.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:18Autor: Buchta

Otázka: Je běžné, že se zástupci při EU mění s politickou garniturou? Neměl by to být člověk spíš apolitický? Díky

Milena Vicenová: Obecně jsem zastáncem stability. Pokud ale jde o výměnu na postu velvyslance na Stálém zastoupení ČR při EU, výměna byla mírně urychlena proto, aby nástupce měl na přípravu předsednictví alespoň rok. To je skutečně nejkratší možná doba, máme-li zvládnout tak náročné období, jakým bude první pololetí 2009 při našem předsednictví.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:24Autor: B. L.

Otázka: Hezký den. Zvládneme předsedat Evropské unii? Co to vlastně obnáší, neumím si to představit.

Milena Vicenová: Musíme to zvládnout! Česká republika bude předsedat desítkám pracovních skupin, výborů a komisí. Bude řídit jednání přípravných výborů, například Coreperu I a Coreperu II (ty připravují vrcholná jednání) a také rad ministrů. Vrcholným úkolem bude řízení jednání hlav států.
Našim expertům musíme připravit potřebné zázemí a dostatek informací z druhé strany, od Evropské komise, ale také ostatních členských států.
V České republice se uskuteční řada mimořádných zasedání, budou se připravovat ve všech regionech.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:25Autor: petronius

Otázka: Paní velvyslankyně, je u nás v ČR ještě někde k dostání takzvané "Živé maso paní Vicenové", které jste uvedla na trh v době svého ministrování společně s Kuflandem? ( Živým masem paní Vicenové se rozumí "maso s červy" )

Milena Vicenová: Za produkty na pultech odpovídá management podniku, nikoliv ministr či ministryně!

Odpovězeno: 24. 09. | 10:28Autor: Vojta

Otázka: Zajimalo by me proc mame velvyslance pri EU? Jsme prece jeji soucasti a pozice velvyslanec mi spise prijde ze resi vztahy k jine zemi. Jak se divate na strukturu EU. Myslite ze by bylo vhodne posilit pravomoci parlamentu EU a komise tak aby kopirovaly schema vlady a parlamentu na urovni EU?

Milena Vicenová: Roli Stálého zastoupení ČR při EU jsem popsala v předchozí otázce. Struktura EU je hodně komplikovaná a pochopit například přípravu návrhu nové legislativy ve všech pracovních skupinách a výborech až po Radu ministrů je opravdu náročné. Komplikovaná struktura je dána jak historickým vývojem, tak také snahou dosáhnout rozhodnutí konsensem, tedy pokud možno ke spokojenosti všech.
Pravomoci Komise jsou podle mě dostatečné, pravomoci Parlamentu EU se soustavně posilují.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:30Autor: Skeptici

Otázka: Necítí problém v tom zastupovat v Bruselu vládu, jejíž hlavní strana (ODS) se profiluje euroskepticky a jejíž zástupci v EP již málem přišli kvůli extrémním názorům o členství v EPD-ED? Nemluvě o kuriozních názorech pana prezidenta?

Milena Vicenová: Mým úkolem bude prezentovat souhrnné stanovisko ČR, podílí se na něm celá řada expertů. Budu usilovat o to, aby při přípravě pozic byla více brána v potaz i pozice těch, na které bude připravovaná legislativa "dopadat".

Odpovězeno: 24. 09. | 10:32Autor: Sim

Otázka: Jaké budou vaše první kroky pokud jde o přípravu českého předsednictví? Neobáváte se, že už jsme ve skluzu? Pamatuju si vládní materiál, který nařizoval úředníkům například odjet studovat francouzštinu do Francie, ale nic z toho nebylo... Díky a držte se.

Milena Vicenová: Děkuji za podporu, na přípravách se už udělal velký kus práce. Pokud jde o vzdělávání, resorty se připravují už řadu měsíců opravdu důkladně. Osobně považuji za nejtěžší přípravu společného, dobře projednaného postoje ČR.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:33Autor: Martin S.

Otázka: Dobrý den,
jaký je přesný cíl(e) českého předsednictví? Hezký den.

Milena Vicenová: Heslem předsednictví je Evropa bez bariér. Tedy bez bariér ve volném pohybu osob, služeb, bez byrokratických bariér, bez bariér pro výrobce, pro občany...

Odpovězeno: 24. 09. | 10:33Autor: Bára

Otázka: Co si myslíte o nápadech zavést do politiky kvóty pro ženy? Vy jste úspěšná bez kvót, proto by mě zajímalo, jaký máte názor na tyto afirmativní akce...

Milena Vicenová: Nejsem zastáncem kvót, stačí rovné šance.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:35Autor: Pegy

Otázka: Opravdu jste přesvědčená, že jste dostatečně kompetentní k tomu vést velvyslanectví a pohybovat se na takto vysoké úrovni v rámci EU?

Milena Vicenová: Myslím, že mám dobrou jazykovou i odbornou průpravu a deset let zkušeností spolupráce s EK, včetně úrovně Rady ministrů. Jsem připravena maximálně využít dobu do ledna 2009.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:36Autor: klamm

Otázka: Dobrý den, mám dvě otázky: 1) Jak hodnotíte práci svého předchůdce J. Kohouta, v čem na jeho činnost chcete navázat a v čem se naopak názorově i koncepčně lišíte? 2) Co říkáte na radikální názory V. Klause ohledně globálního oteplování, které nejsou v souladu s evropskou politikou?

Milena Vicenová: 1) Jan Kohout pracoval na dobré profesionální úrovni, rozhodně chci využít jeho zkušeností.
2) V debatě mohou zaznít nejrůznější názory...

Odpovězeno: 24. 09. | 10:38Autor: vorazka

Otázka: Dobrý den,
jaké máte, prosím, vzdělání ? Kolik umíte jazyků a na jaké úrovni ? Jaké jsou Vaše životní priority. Děkuji a pořádně nás tam zastupujte, když Vás tam Vaši kamarádi dosadili.

Milena Vicenová: Absolvovala jsem Vysokou školu veterinární. Umím velmi dobře anglicky, německy a francouzsky, domluvím se španělsky a rusky.
Moje životní priority jsou dělat co nejlépe a poctivě svoji práci a nezapomínat přitom na rodinu a přátele. Jsem připravena Českou republiku zastupovat co nejlépe.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:39Autor: Vladimír Špidla

Otázka: Ahoj Mileno. Budeš se mnou chodit běhat?

Milena Vicenová: Já raději jezdím na kole.

Odpovězeno: 24. 09. | 10:41Autor: petra

Otázka: co nabídnete mladým, šikovným "euroúředníkům", aby vám nepřeběhli do soukromého sektoru?? dáte jim víc peněz???

Milena Vicenová: Mladí a šikovní úředníci si určitě zaslouží slušnou odměnu. Jak je znám, ještě víc oceňují zajímavou práci, podporu a výhled na postup, pokud budou schopní a pracovití.

Děkuji za spoustu zajímavých otázek. Omlouvám se těm, na jejichž otázky už bohužel nevyšel čas, napravím to při některém z dalších setkání.

 

Právě se děje

Další zprávy