Přestřelka v ČSSD pokračuje. Dnes kvůli volbě předsedy

čtk, red dom
4. 9. 2007 17:40
Škromach dal najevo jiný názor, než má Paroubek
Zdeněk Škromach.
Zdeněk Škromach. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se opět veřejně nepohodl s předsedou strany Jiřím Paroubkem.

Stanici Rádio Česko dnes řekl, že by sociální demokraté měli volit svého předsedu v řádném termínu na jaře roku 2009 a nikoli mimořádně o rok dříve, jak prosazuje Paroubek. 

Škromach dnes řekl, že to nepovažuje za reálné a že obecný názor v sociální demokracii je, že by se měla první přímá volba předsedy konat v řádném termínu. S mimořádnou volbou předsedy se podle Škromacha počítá v případech, kdy šéf strany zemře nebo není schopen vykonávat funkci. 

Příští rok se budou konat volby do krajských zastupitelstev, které ČSSD už tradičně prohrává, a sociální demokraté by si podle Škromachova soudu neměli tuto dobu rozbít kampaní před volbou předsedy.

Do jara 2009 bude navíc podle Škromacha čas na profilování dalších kandidátů. Dotazu, zda se bude i on ucházet o předsednické křeslo, se vyhnul. Odpověděl, že je na rozhodnutí rok čas.

Paroubek uvedl jako důvod pro volbu šéfa ČSSD už v příštím roce nadcházející předsednictví České republiky v Evropské unii. Několikaměsíční kampaň kandidátů v době předsednictví by podle něj nebyla vhodná.

Škromach dnes dal také najevo roztrpčení nad Paroubkovým dopisem, kterým se koncem minulého týdne dotázal členů, zda místopředsedova diskuse s šéfem ČSSD přes média nepoškozuje stranu. Posílání dopisů, hodnocení členů a vytváření tribunálů, které by hodnotily, co kdo řekl, považuje Škromach za zbytečné. Podotkl ale, že se už s předsedou dohodli na tom, že se místo
vzájemného napadání zaměří na své politické soupeře.

 

Právě se děje

Další zprávy