Poslanec VV Huml vypověděl straně smlouvu o poslušnosti

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 8. 2010 22:47
Dopravnímu expertovi vadí postoj Radka Johna ke skupině bratří Mašínů
Názorové rozdíly vyšly najevo po pohřbu člena skupiny bratří Mašínů Milana Paumera.
Názorové rozdíly vyšly najevo po pohřbu člena skupiny bratří Mašínů Milana Paumera. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Den před úterním hlasováním o důvěře vládě se v řadách koalice objevil první nespokojenec. Poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml vypověděl straně smlouvu o poslušnosti, kterou všichni kandidáti museli před volbami podepsat.

Důvodem je postoj předsedy strany Radka Johna k aktivitám skupiny okolo bratří Mašínů. Zatímco John je považuje za hrdiny, podle dopravního experta Humla zavraždili nevinné lidi.

Informaci přinesl server Týden.cz.

Spor vyšel najevo po pohřbu spolubojovníka Mašínů Milana Paumera, kterého se minulý týden vedle premiéra Petra Nečase a dalších vrcholných politiků zúčastnil i Radek John.

Huml si zatím není stoprocentně jistý, zda při hlasování o důvěře vládě zvedne ruku pro. "Asi jo," řekl Týdnu. Prý si s vedením strany musí "některé věci vyjasnit tak, aby to bylo rozumné."

Johna Humlovo vypovězení absolutní poslušnosti neznervóznilo. "Když má koalice 118 hlasů, není to takové drama jako při stojedničkové vládě," komentoval John případ ČT24.

Mandát patří Humlovi

Všichni poslanci za stranu Věci veřejné museli se stranou před volbami podepsat smlouvu o poslušnosti. Obsah nejprve strana tajila. Pak vyšlo mimojiné najevo, že když její poslanci utečou ke konkurenci, zaplatí sedm milionů korun. Když se vzdají mandátu ve prospěch strany ve chvíli, kdy nebudou moci hlasovat s ní, tak zase půl milionu dostanou.

Poslance Humla podle expertů na ústavní právo žádné postihy za vypovězení smlouvy nečekají. Podle právníků by u soudu neuspěla.

"Smlouva je nevymahatelná, protože zavazuje poslance, aby se vzdal něčeho, co mu garantuje ústava. Mandát patří poslanci," domnívá se například expert na ústavní právo Jan Wintr.

 

Právě se děje

Další zprávy