Poslanec VV dál vydělává na hazardu. Kolik, neřekne

Martina Machová Martina Machová
3. 7. 2012 10:37
Jeho firma pronajímá prostory jedné z českolipských heren
Petr Skokan a Josef Novotný.
Petr Skokan a Josef Novotný. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Česká Lípa - Petr Skokan, poslanec Věcí veřejných a nový místopředseda strany, která o sobě tvrdí, že je jediným skutečným bojovníkem proti hazardu, dál vydělává na hracích automatech.

Podle deníku Insider drží totiž většinový podíl společnosti Dům služeb, v jejímž domě v centru České Lípy nadále funguje herna s klasickými hracími automaty a video terminálem.

Z majetkového přiznání Skokana, zveřejněného poslaneckou sněmovnou, pak vyplývá, že nájmy jsou jeho hlavním příjmem vedle poslaneckého platu.

V roce 2011 si tak vydělal 1,28 milionu korun. Kolik z toho je zisk z pronájmu herně, jindy hovorný poslanec odmítl sdělit. Nezvedá svůj mobilní telefon, nereaguje na SMS ani na otázky zaslané e-mailem.

V době projednávání novely zákona o hazardu přitom jako jeden ze tří poslanců VV hlasoval proti své partaji.

Zatímco se strany v koalici původně dohodly na verzi, že loterijní společnosti budou platit za každý hrací automat, Skokan hlasoval pro variantu, že budou platit jen za centrální počítač, na který můžou být připojeny desítky až stovky hracích přístrojů.

Zde ještě výherní automaty zvesela blikají.
Zde ještě výherní automaty zvesela blikají. | Foto: Martina Machová

Miliardy loterijním společnostem

Tehdy poslanec za TOP 09 Jan Farský pro Aktuálně.cz vypočítal, že jen na tom loterijní společnosti mohly ušetřit přibližně 1,1 miliardy korun.

Ve stejném hlasování pak obce přišly o tři miliardy korun kvůli tomu, že prošel návrh, aby si nadále loterijní společnosti část výtěžku i po zdanění mohly rozdělovat po svém. Poslanci totiž schválili, že třetinu daňového výtěžku z hazardu dostanou obce, třetinu stát a třetina zůstane loterním firmám.

Do znění původní vládní předlohy pak zákon vrátili senátoři.

Když na jeho podnikání v tomto kontextu upozorňovala v listopadu 2011 média, tvrdil, že se s provozovatelem herny dohodne a automaty odstraní. Po více než půl roce ovšem je vše stále na svém místě.

Jen pro doplnění - podle obchodního rejstříku společnost Dům služeb vydělala na pronájmech v roce 2009 1,15 milionu korun, pozdější zprávy o hospodaření již rejstřík neuvádí.

Ve stejném roce Skokan odkoupil od svých spoluvlastníků celkově 50 procent firmy a stal se jejím většinovým majitelem. Zaplatil za to celkově 2,8 milionu korun.

Zde hráčům zbyl jen fotbálek.
Zde hráčům zbyl jen fotbálek. | Foto: Martina Machová

Poslanec a českolipský nájemce

Skokan vykazoval vysoké zisky z pronájmu realit i v předchozích letech. Po prvním půlroce nástupu do sněmovny uvedl, že si takto vydělal 700 tisíc korun. Stejnou částku pak vykazoval ve svém majetkovém přiznání, které podával ještě jako končící liberecký hejtman - opět tedy 700 tisíc korun.

"Véčkový" politik pak osobně v České lípě vlastní tři domy v lukrativním centru. V minulosti byla herna přímo v jednom z nich - na hlavní českolipské ulici Jindřicha z Lipé. Podniku pronajímal celé jedno patro.

Hazardní minulost tu stále připomíná zatemnění oken, které láká na výherní automaty nebo nápis na vstupních dveřích, který uvádí provozovatele videoterminálů. Uvnitř je už ovšem jen fotbálek nebo přístroj k hraní šipek.

Vedle toho Skokan spoluvlastní spolu s dalšími rodinnými příslušníky vilku na kraji města a pozemky na Kutnohorsku. Podle katastru nemovitostí pak je uveden jako držitel podílu i u pozemků na Trutnovsku. I ty ovšem vlastní s různými rodinnými příslušníky.

 

Právě se děje

Další zprávy