Poslanci zaplatí za lůžko a stravu místo 240 Kč 500 Kč

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 8. 2010 22:20
Sněmovna podle ČT nebude dotovat pobyty v rekreačních zařízeních komory
Nové detailnější zobrazení výsledku hlasování po rekonstrukci Poslanecké sněmovny.
Nové detailnější zobrazení výsledku hlasování po rekonstrukci Poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Od začátku zimní sezony sněmovna přestane poslancům dotovat dovolené v rekreačních zařízeních dolní komory.

Zatímco dnes zaplatí poslanec za jednu noc s plnou penzí 241 korun, od podzimu už to bude dvojnásobek, informovala Česká televize (ČT) s odvoláním na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS).

"Že by poslanci, ale i ostatní rekreanti platili tolik, kolik skutečně ten pobyt stojí," uvedla Němcová.

O osudu rekreačních budov v Harrachově a Lipnici, které mohou využívat za poměrně nízké ceny poslanci a zaměstnanci dolní komory, se debatuje již několik týdnů. Poslední slovo bude mít komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Jedině komerčními cenami lze zachovat, aby rekreační střediska mohla zůstat sněmovně, řekl televizi člen této komise Boris Šťastný (ODS).

Podle ČT sněmovna ročně dotuje svoje dvě rekreační střediska částkou kolem pěti milionů korun.

Otázkou však je, kolik se skutečně ušetří. Podle informací kanceláře sněmovny už totiž poslanci kvůli tlaku médií do těchto ubytoven příliš nejezdí. Letos o prázdninách to prý bylo méně než pět poslanců s rodinami, uvedla televize.

Sněmovna také zvažuje, jak naložit se sídlem předsedy dolní komory v Praze 6, takzvanou vilou Ladronka. Proti jejímu prodeji se postavili někteří členové výše zmíněné komise.

Podle ČT rovněž premiér Petr Nečas (ODS) uvažuje o případném prodeji některých budov patřících Úřadu vlády. "V Praze totiž může úřadovat hned ve třech různých domech - ve Strakově akademii, Kramářově vile a v Hrzánském paláci," uvedla televize.

 

Právě se děje

Další zprávy