Poslanci vytáhli do boje s katalogovými podvody

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 3. 2010 14:24
Přijali proto změnu Obchodního zákoníku

Praha - Sněmovna vytáhla proti tzv. katalogovým podvodům. Podpořila návrh sociálního demokrata Pavla Němce a žádá změnu Obchodního zákoníku. Teď se dostane do rukou senátorům.

Co jsou katalogové podvody

Návrh míří proti praxi některých katalogových firem, které nabízejí úřadům, institucím i firmám, že je zařadí do nabídkového katalogu, nejlépe na webu. Nabídka se tváří, že je zdarma a jen žádá některé kontaktní údaje.

Teprve posléze se třeba ukáže, že se firma zavázala využívat tuto službu několik let, a hlavně - že je placená. Cena se šplhá i na tisíce eur, úroveň webu je nevalná.

Pavel Němec tu ke své novele předkládal seznam asi 1600 obětí jedné podobné katalogové firmy, kterou už vyšetřují úřady ve Švýcarsku. Mezi postiženými se objevilo např. české Policejní prezidium, ale také asi stovka měst, mimo jiné např. Beroun.

Podstata návrhu spočívá v tom, že napříště by katalogové firmy měly povinnost "jednoznačně a zřetelně" vyjádřit informaci, že inzerce je nabídkou na uzavření smlouvy.

Jsou to zbytečné věty, kolegové

"Tato novela nikomu nepomůže, jen zaplevelujeme právní řád dalšími větami, které jsou zbytečné," namítal - vzhledem k pozdějšímu výsledku hlasování vcelku zbytečně - poslanec Daniel Petruška (ODS).

"Domnívám se, že jde o zbytečný zákon a že judikatura a soudní praxe už dospěla k nástrojům, jakými tento problém řešit," přidala se ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a připomněla, že vláda se vyjádřila k této změně negativně.

Nakonec ale pro zákon zvedli ruku sociální demokraté, komunisté, zelení, jeden lidovec a část nezařazených poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy