Poslanci vydali Parkanovou k trestnímu stíhání

Domácí Domácí
11. 7. 2012 19:10
Dění v Poslanecké sněmovně jsme sledovali v online reportáži
Vlasta Parkanová při svém projevu ve sněmovně.
Vlasta Parkanová při svém projevu ve sněmovně. | Foto: ČTK

Praha - Poslanci podle očekávání vydali exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Policie ji podezřívá ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu.

Exministryně obrany se vzápětí po oznámení výsledků hlasování vzdala funkce místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Vedení sněmovny je nyní pouze dvoučlenné.

Podle Parkanové obsahuje policejní žádost o její vydání několik lží.

Exministryně obrany ve svém projevu přečetla policejní žádost o vydání a v průběhu vyvracela jednotlivá tvrzení a fakta. Podle Parkanové je spis plný lží, a proto poslankyně pevně věří, že se v případě soudního řízení dokáže obhájit. 

"Povinnost na vypracování posudku na cenu jsem neměla. Policie stanovuje vzniklou škodu na základě posudku, který není objektivní, jelikož znalec neměl dostatek informací," uzavřela svoji veřejnou obhajobu před poslanci.

Na stranu Parkanové se opětovně postavil ministr financí Miroslav Kalousek, který ve svém ostrém projevu mimo jiné osočil policii z estébáckých metod a také pohrozil poslancům, že pokud vydají exministryni obrany policii, nemá poslanecká imunita smysl, a předloží proto návrh na její zrušení.

Policie chce Vlastu Parkanovou stíhat za to, že si nenechala pro nákup vojenských letounů CASA vypracovat posudek na "cenu obvyklou". Škodu státu policisté odhadli na 658 milionů korun.

Dění v Poslanecké sněmovně jsme sledovali v online reportáži:

19:15 - Exministryně obrany se vzápětí s ohledem na výsledky hlasování vzdala funkce místopředsedkyně sněmovny: "Vážené kolegyně, vážení kolegové, s ohledem na výsledek hlasování rezignuji na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a chci vám poděkovat za dva roky spolupráce. Snad nejenom vám, ale i těm, co nás sledují, bych chtěla říct, že z veřejného života určitě neodejdu. Na to mám svoji zemi příliš ráda."  

19:11 Proti vydání bylo 45 poslanců: 14 z ODS, 30 z TOP 09 a 1 nezařazený.

19:08 - Poslanci vydali Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání. Ze 176 hlasovalo pro 117, proti 45.

19:07 - A Poslanecká sněmovna konečně bude hlasovat o usnesení o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

18:50 - Poslanec Kováčik (KSČM) se obává, že Poslanecká sněmovna bude již jen řešit vlastní kauzy a na veřejnost a její potíže už nebude mít čas.

18:40 - Ministr financí Miroslav Kalousek  znovu vysvětluje svůj postoj na zhotovení znaleckého posudku na cenu obvyklou na unikát, kterým dle jeho vyjádření letouny CASA pro českou armádu byly. Posudek na unikát podle něj udělat nelze a jedinou škodou, kterou by ministerstvo financí mohlo evidovat, by podle něj byla cena papíru, na němž by byl vytištěn.

Projev exministryně obrany Vlasty Parkanové ve sněmovně

18:16 - Poslanec Michal Babák (VV) srovnává dva případy vydání a žasne, proč byl vydán Otto Chaloupka "kvůli 37 tisícům korun" (TOP 09 prý hlasovala jednomyslně) a proč "TOP 09 váhá hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové v případě, kde jde o 3,7 miliard korun".

"Někteří poslanci se Ottovi za vydání i omluvili, třeba lidé z TOP 09. A teď budou někteří hlasovat proti vydání Vlasty Parkanové. Kdo bude z TOP 09 hlasovat proti vydání, učiní něco pokryteckého a řekl bych slizkého," prohlásil Babák.

18:05 - Za řečnickým pultíkem je Miroslav Grebeníček (KSČM). Podle něj byla Parkanová jen další nekompetentní figurkou vyslanou na ministerstvo obrany lidovci, podobně jako Antonín Baudyš či Vilém Holáň.

17:56 - Jednání sněmovny o vydání Vlasty Parkanové chvíli vedla samotná Parkanová, která na chvilku zaskočila za Lubomíra Zaorálka.

17:44 - Ministr zdravotnictví a poslanec za TOP 09 Leoš Heger bude hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, a to i přesto, že dnešní debata - především pak její úvod, jehož průběh místy označil až za hysterický - jeho rozhodnutím otřásl. Heger také uvedl, že svoji kolegyni považuje za nevinnou.

17:20 - Seznam řečníků přibývá. Stanislav Huml se svěřil, že imunita je přežitek a je pro její zrušení. Předseda KSČM Vojtěch Filip si zase postěžoval, že se poslanci příliš věnují sami sobě namísto toho, aby řešili problémy této země.

16:50 - Slova se chopila dvojice z Věcí veřejných. Otto Chaloupka, kterého sněmovna nedávno vydala policii pro podezření, že údajně vybíral peníze od svého asistenta Vratislava Vařejky, si zafilozofoval nad rolí politika a jeho "lidské" změny během vykonávání funkce. Poslanec Petr Skokan se možnosti vyjádřit rychle vzdal. Důvodem je absence ministra financí i ministra vnitra v sále. Místopředseda sněmovny Zaorálek proto oba ministry vyzval k návratu z kuloárů.

16:45 - Na stupínku nemůže chybět ani Jiří Paroubek. Nejprve vzpomíná na vydání svého někdejšího kolegy z ČSSD Davida Ratha, Vlastu Parkanovou pak přirovnává k beránkovi, který na sebe snímá všechny hříchy Topolánkovy vlády.

16:30 - Bohuslav Sobotka svojí dlouhou a pragmatickou řečí ochlazuje emoce ve sněmovně. Předseda ČSSD se podivuje nad tím, že se k případu nákupu letounů nevyjadřuje policie ani státní zástupce. Zároveň si myslí, že by vyšetřovací komise měla prověřit hospodaření na ministerstvu obrany od jeho vzniku. Tedy roku 1993.

16:25 - "Pan premiér by si měl vybrat. Buď má pravdu ministr Kalousek, a pak by měl odvolat ministra Kubiceho, nebo naopak, obojí být nemůže," říká poslanec ČSSD a člen imunitního výboru Jeroným Tejc, který si tak zasluhuje potlesk svých kolegů.

16:20 - Na ministrův projev reagují další řečníci. Po Stanislavu Křečkovi přichází Vítězslav Jandák a také se vrací Lubomír Zaorálek.

16:12 - Kalousek chrlí jednu ostrou větu za druhou. Přes kritiku médií a především týdeníku Respekt (který přinesl informace o ministrových telefonátech vyšetřovateli Mazánkovi) se dostávají na řadu policejní praktiky, které označil za estébácké.  

16:01 - „Já si nepamatuji za dobu svého působení ve sněmovně žádost, ve které by bylo více nepravd, polopravd, než je v této," říká Kalousek a následně varuje poslance. Pokud dojde k vydání Parkanové, je prý připraven předložit návrh k úplnému zrušení poslanecké imunity.

15:55 - "To si říkáte právní stát? Styďte se," bouří Kalousek v projevu a pokračuje v kritice předešlých dvou mluvčích, kteří podle něj mluvili o úplně něčem jiném, než je vydání Vlasty Parkanové. 

15:49 - Po Kateřině Klasnové se slova ujal ministr financí Miroslav Kalousek, který od začátku případu svoji stranickou kolegyni hájí, a je tedy i proti jejímu vydání.

15:42 - Zaorálek v plamenné řeči zkritizoval nejen nákup letounů, ale také roli náměstka Bartáka na ministerstvu obrany a nakonec i působení současné koalice. "Přátelé, radím vám, držme pohromadě," uzavírá svoji řeč.

15:35 - K pultíku přišel Lubomír Zaorálek (ČSSD) a hodnotí projev Parkanové. "Sněmovna není schopna posoudit posudky, jasné stanovisko může vydat až soud," naznačuje, že poslankyně by měla být policii sněmovnou vydána.

15:28 - "Věřím, že se obhájím, policejní žádost je plná lží," prohlašuje a vyjmenovává ze seznamu posudků a analýz, které exministryni obrany nahrávají. "Z výše uvedeného je zřejmé, že odmítám jakékoliv nařčení z trestného činu... nevím, co za obviněním stojí, ale mám dojem, že smyslem je stíhání samotné," uzavírá svoji řeč.

15:15 - "Povinnost na vypracování posudku na cenu jsem neměla... policie stanovuje vzniklou škodu na základě posudku, který není objektivní, jelikož znalec neměl dostatek informací," uzavírá hlavní část své obhajoby.

Podle Parkanové se chce policie jejím vydáním dostat k dalším informacím, které s případem přímo nesouvisí a které bude moci využít k dalšímu vyšetřování. Pro samotné vyšetření případu nákupu letounů CASA není podle Parkanové nutné její vydání.

15:09 - Předraženost nákupu nelze podle Parkanové dokázat. Znalec společnosti American Appraisal, který analýzu vypracoval, neměl možnost srovnat zakázku s jinými.

Poslankyně dále uvádí výši provize pro zprostředkovatelskou firmu Omnipol. "Chci vyvrátit spekulace médií o předražené sumě pro zprostředkovatele. Marže byla 3,5 procenta," vysvětluje.

14:55 - Parkanová napadá tvrzení, že letouny CASA nejsou původně vojenským materiálem. Oprávnění nákupu letounů jako vojenského materiálu na výjimku ze zákona o veřejných zakázkách schválil Nejvyšší kontrolní úřad a později i Evropská komise, dodává...

Dále vysvětluje spojitost mezi nákupem letounů CASA a směnou za letouny L-159.

14:48 - Exministryně předčítá z policejní žádosti o vydání. "Jde o jednoduchý spor, a to jestli existuje zákonná povinnost o vyžádání si odborného posudku při nákupu vojenského materiálu," říká s tím, že podle zákona takováto povinnost neexistuje. Parkanová to podkládá stanoviskem ministerstva financí, pod kterým je podepsaný Bohuslav Sobotka. 

14:35 - Vlasta Parkanová zahájila projev, který má podle předběžných informací trvat zhruba hodinu. Osa je následná. "Nejprve trestní oznámení policie přečtu a poté je okomentuji," říká exministryně obrany.

14:30 - První se slova ujímá předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka, který z policejního spisu předčítá, z jakých důvodů chce policie Vlastu Parkanovou vydat k trestnímu stíhání

V tuto chvíli to vypadá, že sněmovna Vlastu Parkanovou spíše vydá: pro jsou sociální demokraté, Věci veřejné i komunisté, kteří v úterý vyloučili, že by snad opustili sál, a tím snížili kvorum potřebné pro vydání. Už to samo o sobě by při plném obsazení sněmovny znamenalo 92 hlasů pro vydání.  Zcela jistě se k nim přidá i část ODS - např. předseda klubu Zbyněk Stanjura už dříve prohlásil, že pro něj bude rozhodující jen jednoznačné doporučení imunitního výboru. Pokud by k vydání Parkanové nedošlo, chce opozice vyhlásit hlasování o nedůvěře vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy