Poslanci: Parkanová by měla kvůli Krejčíkovi odstoupit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 3. 2011 19:43
Bývalý šéf Vojenského zpravodajství odešel za jejího působení na ministerstvu obrany
Vlasta Parkanová
Vlasta Parkanová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovní branný a bezpečnostní výbor ve čtvrtek vyzval místopředsedkyni sněmovny a bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09, dříve KDU-ČSL), aby odstoupila z veřejných funkcí.

Učinit tak má v souvislosti s odchodem Miroslava Krejčíka z čela Vojenského zpravodajství.

"Vyzýváme místopředsedkyni Poslanecké sněmovny paní Vlastu Parkanovou, aby odstoupila ze svých veřejných funkcí," citoval z prohlášení po Krejčíkově slyšení na uzavřeném zasedání výboru jeho předseda František Bublan (ČSSD).

Pracovat pro stát by podle usnesení neměl ani Krejčíkův dočasný nástupce Pavel Adam.

Parkanová: Krejčík odstoupil sám

Podle něj Parkanová jako ministryně nezvládla v souvislosti s Krejčíkovým odstoupením svou funkci. Také podle současného šéfa resortu obrany Alexandra Vondry (ODS) byly okolnosti nestandardní.

"Cítil, že ty okolnosti byly podivné. Svým způsobem podivné skutečně byly. To nebyl standardní odchod z funkce," řekl po jednání výboru novinářům Vondra.

Ke Krejčíkově odchodu z čela zpravodajství před čtyřmi lety údajně vedl diskreditační materiál na náměstky Parkanové, která v té době obranu vedla. Získávání údajů prý řídil přímo Krejčík, který to ale popírá a podal kvůli dokumentu v lednu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Materiál podle Parkanové napsali a podepsali Krejčíkovi bezprostřední podřízení. "Svědčil o významném zneužívání funkce ředitele zpravodajství," řekla. Zdůraznila, že na jeho obsah neměla žádný vliv, a připomněla, že Krejčík později rezignoval sám.

"Pan Krejčík se podle tohoto materiálu zapojil do mocenských bojů uvnitř ministerstva a ve prospěch jedné skupiny sháněl kompromitující materiály proti druhé," tvrdí Parkanová.

Chci jen spravedlnost, říká Krejčík

Podle ní jde o nepřijatelnou činnost. Krejčík podle Parkanové navíc využil jednání výboru k vlastní obhajobě. "V této souvislosti nerozumím tomu, proč mě výbor hlasy opozičních poslanců vyzval k odstoupení, a samozřejmě, že o této možnosti vůbec neuvažuji," dodala.

Krejčík uvedl, že se cítí nevinen a věří ve spravedlnost. "Neprahnu po krvi ani po žádné satisfakci. Chci jenom spravedlnost," řekl novinářům.

Jeho jméno prý bylo pošpiněno. "Nevím, jestli ministryní. To si netroufám říct. Já jen říkám, že se udály skutečnosti, které mne velmi překvapily," uvedl Krejčík. Lidé, kterým v době řízení Vojenského zpravodajství věřil, prý "nedělali vše, co je v souladu s právem a dobrými mravy".

O zakázkách nic zásadního

Krejčík měl na výboru vypovídat hlavně o armádních zakázkách. Vondra uvedl, že ale mluvil především o okolnostech svého odchodu. K zakázkám se současný ministr obrany prý nic zásadního nového nedozvěděl.

Také podle místopředsedy výboru Jana Vidíma (ODS) nové informace v tomto směru nezazněly.

Exministryně je spojována například s problematickým nákupem obrněných transportérů Pandur. Pořízení 107 obrněnců za 14 miliard korun se dostal do hledáčku policie a Parkanová k obchodu podávala vyšetřovatelům vysvětlení.

 

Právě se děje

Další zprávy