Poslanci mají plán, rozpočet schválí den po Vánocích

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 11. 2013 14:40
Pokud plán vyjde, vyhne se Česká republika rozpočtovému provizoriu.
I o rozpočtu mají ČSSD a ANO jednat ve čtvrtek večer
I o rozpočtu mají ČSSD a ANO jednat ve čtvrtek večer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve Sněmovně se rodí dohoda, podle které by se státní rozpočet na příští rok mohl projednat skutečně už do konce roku. Ovšem - za dvou podmínek: Zákon o rozpočtu proberou poslanci ve zrychleném režimu a parametry tak, jak je předložila Rusnokova úřednická vláda, se prozatím nezmění.

Podle tohoto plánu by Sněmovna definitivně schvalovala rozpočet den po vánočních svátcích, tedy 27. prosince.

To je verze, ještě není potvrzená. Ale předpokládám, že na večerním jednání s ANO to vyřešíme," potvrdil informaci Aktuálně.cz ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, se kterým sociální demokracie původně počítala na post ministra financí, který ale dostane podle dohod mezi ČSSD a ANO 2011 právě Babišovo hnutí.

Čtyři dny před koncem roku

Harmonogram schvalování rozpočtu je podle tohoto plánu následující: 9. prosince by poslanci projednali rozpočet v prvém čtení, kdy vlastně schvalují jen základní parametry, tedy příjmy a výdaje.

Poté poslanci proberou rozpočet ve výborech, na což mají necelé dva týdny. Druhé čtení by spadlo na období těsně před Vánoci - na 20. prosinec.

A závěrečné třetí čtení rozpočtu by pak poslanci absolvovali 27. prosince, tedy čtyři dny před začátkem nového fiskálního roku.

Nová vláda, vzešlá z jednání ČSSD, ANO a KDU-ČSL by tak musela prozatím pracovat s rozpočtem, který připravila úřednická vláda, která nikdy nezískala důvěru Sněmovny. To ale neznamená, že by ho musela trpně přijmout na celý následující rok.

Fischerův rozpočet změníme později

"Řešení je přece jednoduché, prostě předloží novelu zákona o státním rozpočtu," dodává Jan Mládek.

Samotný harmonogram projednávání rozpočtu by tedy měli dojednat zástupci ČSSD a ANO už ve čtvrtek večer - spolu se spornými body kolem daní. Třetí člen koalice - lidovci - na jednání nebudou.

"Poslali jsme jim své podklady a příští týden bychom zase měli jednat ve třech," říká 1. místopředseda a vyjednavač za KDU-ČSL Marian Jurečka. Stále trvá na tom, že přes prosakující informace a netrpělivost ze strany hnutí ANO není jisté, ale ani vyloučené, že lidovci nakonec do společného koaličního projektu vstoupí.

Dotace na dopravu a zemědělství zůstanou?

Poslancům jiné řešení než zrychlené projednání rozpočtu nezbývá, pokud nechtějí rozpočtové provizorium. Rusnokova vláda ho sice navrhla v zákonem stanovené lhůtě (do 30. září), ale v té době byla Česká republika bez poslanců.

Kabinet premiéra Rusnoka předložil rozpočet se schodkem 112 miliard korun (s předpokládanými příjmy 1099,3 a výdaji 1211,3 mld. korun). Vláda přitom počítá s ekonomickým růstem 1,3 procenta HDP.

Největší výdaje rozpočtu jsou vždy tzv. mandatorní, tedy dané zákony, největší položkou z toho jsou důchody (napřesrok mají výdaje na ně podle rozpočtu z dílny ministra financí v demisi Jana Fischera vzrůst o 8,4 mld. korun) a na sociální dávky (tam naopak mají výdaje na ně oproti letošku klesnout o 3,5 miliardy).

Rusnokova vláda nicméně v rozpočtu navýšila oproti letošku výdaje na dotace pro dopravu, zdravotnictví a zemědělství o více než 21 miliard, na provoz státních institucí o 8 miliard, na dotace krajům o téměř 5 miliard a na platy státních zaměstnanců o bezmála 48 miliard.

Zatímco letos tak stát zaplatí odhadem o 15 miliard korun méně oproti roku 2009, Fischerův rozpočet na příští rok počítá naopak s navýšením o 60 miliard.

Bude ale na nové vládě, jak se pokusí novelou rozpočet upravit, a na nově zvolené Sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy