Poslanci chtějí prošetřit postup policie v kauze Opencard

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
6. 3. 2014 17:26
Navrhují vytvoření vyšetřovací komise, podpora je napříč politickým spektrem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Některým poslancům se nezdají okolnosti, které provázely první vyšetřování v kauze Opencard. Chtějí proto, aby práci policie a státního zastupitelství prověřila vyšetřovací komise.

"Hlavní otázkou je, proč je prozrazen někdo, kdo je utajený svědek. Proč odcházelo tolik policistů a vyšetřovatelů. Proč když někdo přišel s tím, že je tam něco špatně, proč skončil na dlažbě," přiblížil Aktuálně.cz důvody Stanislav Huml (ČSSD). Naráží tak především na bývalého úředníka pražského magistrátu Jiřího Chytila, který zpočátku s policií spolupracoval, nakonec si však minulý týden vyslechl odsuzující rozsudek.

Návrh prý Huml vložil do vnitřního systému Sněmovny už před zhruba deseti dny. Hlasování o vzniku komise by podle něj neměly provázet problémy. "Vidím to tak na devadesát procent, že bude schválena," odhadl s tím, že by se o jeho návrhu mělo jednat už na příští schůzi.

"Je to na pořadu schůze, která začíná 18. března," potvrdil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že Huml sesbíral dostatečný počet podpisů mezi poslanci.

Návrh má podporu většiny stran

Sociální demokracie zatím o podpoře tohoto záměru nejednala. "Pokud dostatečný počet poslanců považuje tento záměr za potřebný, tak já osobně se zřízením komise nemám problém," dodal Hamáček.

Pro bude i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který návrh podepsal. "Máme důvod se domnívat, že některé úkony orgánů činných v trestním řízení byly účelové, samozřejmě to nemůžeme dokázat a od toho je instituce parlamentní vyšetřovací komise," řekl Aktuálně.cz s tím, že pod návrhem je podepsaný.

Hlasovat proti návrhu nebude ani ODS. "S požadavkem na vytvoření vyšetřovací komise přišel bezpečnostní výbor, kde jsme pro to hlasovali všichni s tím, že seženeme popisy z našich klubů," připojila se poslankyně Jana Černochová. "Podpisy jsou napříč politickým spektrem, těžko si dovedu představit, že teď někdo řekne ne," doplnila.

Návrh na zřízení vyšetřovací komise přitom není jediný krok politiků ve snaze prošetřit postup policie v případu Opencard. Ministryně spravedlnosti Helena Válková už po vynesení rozsudku požádala dopisem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o iniciování prověrky činnosti pražského městského státního zastupitelství. Kromě Opencard chce nechat prověřit také případ tunelu Blanka.

Ministryně byla podle svých slov znepokojena tím, že se v kauze Opencard nepodařilo dostat před soud potenciální viníky z řad politiků. Reagovala tak na výrok soudce Alexandera Sotoláře, který sice pětici úředníků udělil podmíněné tresty, na druhou stranu však konstatoval, že spolu s nimi měli před soudem stanout i politici. "Rozhodně se nejednalo o hlavní aktéry," prohlásil na adresu úředníků.

 

Právě se děje

Další zprávy