Poslanci chtějí prověřit výdaje na Kaplického knihovnu

Martina Macková
14. 11. 2007 14:38
Kontrolu by měl provést NKÚ
Foto: Future Systems

Praha - Kaplického knihovna je prověřována ze všech stran. Možná ji bude kontrolovat i NKÚ, požádají o to poslanci.

Členové sněmovního kontrolního výboru odhlasovali, že podají podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, aby se zabýval státními penězi, které putovali prozatím na stavbu nové Národní knihovny.

Chtějí prověřit čerpání  peněz, které již na stavbu stát vydal. Národní knihovna má stát celkem tři miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz
Líbí se i dráždí: Vyroste v Praze funny knihovna?

V návrhu rozpočtu na příští rok se počítá s 219 miliony korun, o rok později by se mělo prostavět 396 milionů a 462 milionů v roce 2010.

Ne všichni s tím ale souhlasí.

"Je to podbízívé. Knihovna je jen dílčí věc. Ministerstvo kultury vynakládá stovky milionů například na Klementinum. Je nesystémové chtít kontrolovat jen tuto jednotlivost," míní poslanec Jan Bürgermeister (ODS).

Video: 

"NKÚ se může rozhodnout, zda zkontroluje jen tuto část nebo více investic ministerstva," řekl předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček.

Poslanci také chtějí zjistit, jak se na velkou mezinárodní soutěž, která dosud stála miliony korun, vlastně dívá antimonopolní úřad.

"Ten vydal několik různých stanovisek," řekl Koníček."My ale nežádáme, aby se soutěží zabýval. Chceme informace," dodal.

Architektonické studio HŠH Architekti, které v soutěži na stavbu nové budovy Národní knihovny nezvítězilo, poslalo stížnost dokonce prezidentovi republiky, předsedovi vlády, Senátu a sněmovně. Tvrdí, že soutěž nebyla regulérní.

Co si myslí Pecina?

Svůj názor opírají mimo jiné také o vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.  Na Pecinův ÚOHS se studio obrátilo již dvakrát a dostalo dvě protichůdná vyjádření.

Kolem vítězného a odvážného návrhu architekta Jana Kaplického se trhla bouře debat už ve chvíli, kdy byl zveřejněn. Odpůrci argumentují tím, že se "blob" či bublina nehodí do místa, kde má stát, na pražskou Letnou, a bude vadit v panoramatu hlavního města.

Příznivci jsou nadšeni atraktivním návrhem, který zatím nemá v Praze obdoby a míní, že bude novou dominantou a turistickým cílem v Česku. Za Kaplického knihovnu se už demonstrovalo a podepisují se petice.

Foto: Ludvík Hradilek

Magistrát Prahy ale s Kaplickým jedná o tom, zda knihovnu skutečně postaví na volných pozemcích na Letné nebo ji přemístí do jiné části města. Národní knihovna soutěž podle primátora Béma vypsala na jiné pozemky, než které jsou pro knihovnu vyhrazeny. Knihovna tvrdí, že za problémy s pozemkem může město, které od počátku bylo u všech změn, a jehož útvar rozvoje je dokonce inicioval.

Architekt i magistrát jednají také o úpravách podoby blobu.

 

Právě se děje

Další zprávy