Pořadí lídrů podle důvěry vede premiér

jaa
26. 5. 2006 17:13
Průzkum - Největší důvěře u lidí se z politických lídrů těší týden před volbami premiér Paroubek (ČSSD); na druhém konci stupnice je předseda komunistů Filip.
Nejdůvěryhodnější lídr - Jiří Paroubek.
Nejdůvěryhodnější lídr - Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury CVVM, kterého se v prvních osmi květnových dnech zúčastnilo 1033 respondentů starších patnácti let.

Seznam 26 politiků obsahoval mimořádně i jméno předsedy Strany zelených Martina Bursíka a ombudsmana Otakara Motejla.

Z lídrů politických stran, které mají podle průzkumů agentur reálnou šanci dostat se do sněmovny, je na prvním místě premiér Jiří Paroubek. Tomu důvěřuje 45 procent oslovených občanů.

Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Jeho největšímu konkurentovi v nadcházejících volbách, předsedovi opoziční ODS Mirku Topolánkovi vyjádřilo důvěru 30 procent lidí. Topolánka "předběhl" lídr Strany zelených Martin Bursík, kterému důvěřuje o jedno procento více dotazovaných.

Pravděpodobnou sněmovní pětici uzavírají předseda lidovců Miroslav Kalousek s 26 a celostátní lídr KSČM Vojtěch Filip s 25 procenty.

Po téměř roce a půl byl do průzkumu zařazen také veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Ten tak zamíchal pořadím na prvních třech místech tabulky z předchozích průzkumů.

Umístil se na druhém místě a odsunul ministra kultury Vítězslava Jandáka na třetí pozici.

Jandákovi přitom v březnovém průzkumu CVVM vyjádřil důvěru stejný počet respondentů jako prezidentovi Václavu Klausovi.

 

Právě se děje

Další zprávy