Politiky na dovolené špehovali lidé exšéfa rozvědky

Domácí Domácí
30. 7. 2009 10:32
Kdo za "zakázkou na Topolánka" stojí, bývalý šéf rozvědky tají

Praha - Fotografie z dovolené Mirka Topolánka a dalších čelných politiků jsou dílem lidí bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka.

Informovala o tom dnešní MF DNES s tím, že Randák dostal tip, kde tito lidé budou, a měl za úkol to zdokumentovat. Posléze materiály poskytl médiím.

Snímky z toskánského letoviska Monte Argentario se objevily v českých novinách počátkem týdne. Ve společnosti expremiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka se pohybují jeho kolegové z politiky, ale i vlivní lobbisté a manažeři velkých firem.

"Vše popřu"

Randák tají, kdo byl zadavatelem. Několikadenní sledování přijde odhadem na půl milionu korun. Podle listu je však pravděpodobné, že bývalý šéf špionů je pouhým "vykonavatelem" objednávky.

"Pokud mě uvedete, popřu to," reagoval prý Randák poté, co mu bylo sděleno, že redakce listu vše zveřejní.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Vyberte si dovolenou dle svého přání

    Je otázkou, kdo si sledování objednal. Deník spekuluje, že snímky měly Topolánka kompromitovat před blížícími se volbami do sněmovny. "Buď je to akce konkurenční sociální demokracie, nebo boj o moc uvnitř ODS," tvrdí list. Vyloučit prý ale nelze ani soukromou iniciativu.

    Sociální demokraté ovšem jakoukoliv souvislost se snímky odmítají. "Pokud někdo bude tvrdit opak, budeme se proti těmto pomluvám bránit soudní cestou. Je to totiž nejen lež, ale i hloupost s ohledem na následné spekulace médií o údajném vyjednávání o velké koalici, které poškozují ČSSD," pohrozil šéf jejich marketingu Petr Dimun.

    "Zároveň vyjadřujeme pochopení s představiteli ODS, neboť je zřejmé, že musí být velmi pobouřeni z toho, že se veřejnost konečně dozvěděla, kam směřovaly peníze z korupce za Topolánkovy vlády," dodal.

    Topolánka snímky příliš nepřekvapily. "Jsem sledován dlouho. Domnívám se, že sledovačky může řídit Randákova skupina," napsal MfD z Itálie.

     

    Právě se děje

    Další zprávy