Politické strany hospodaří s přebytkem

jaa, čtk
5. 4. 2006 14:01
Praha - Hospodaření parlamentních stran skončilo v minulém roce v plusu. Vždy tomu tak nebylo. ODS například předloni hospodařila se ztrátou pěti milionů korun. Uvnitř: TABULKA

Zprávy o hospodaření politických stran jsou ode dneška veřejnosti přístupné v parlamentní knihovně.

Ze zpráv vyplývá, že podstatný díl příjmů politických stran tvoří příspěvky ze státního rozpočtu.

Parlamentní strany dostaly celkem téměř 450 milionů korun. ODS obdržela 175 milionů především díky zastupitelům v krajích. Je to o 66 milionů víc než ČSSD. Komunisté dostali 90 a lidovci 59 milionů. Dotace u stran tvoří téměř dvě třetiny jejich příjmů.

Značnou část příjmů politických stran tvoří také sponzorské dary.

Hlavním sponzorem ČSSD byla společnost Cíl. V několika sumách ČSSD poukázala celkem 31 milionů korun. Společnost spravuje majetek ČSSD. V předloňském roce dal Cíl ČSSD 57 milionů korun. Zbylé tři miliony korun dali ČSSD další právnické osoby a také současní členové a poslanci. Přispěl rovněž bývalý předseda vlády Stanislav Gross, a to částkou 50 000 korun.

Občanští demokraté ze sponzorských darů obdrželi téměř 18 milionů korun. Vlastník Delta pekáren Jaroslav Michael Pařík, který za ni kandiduje, dal straně 1,2 milionu korun.

KDU-ČSL si na sponzorských darech přišla na necelé tři miliony korun. Nejštědřejšími dárci byli moravskoslezský volební lídr strany Jiří Carbol, který KDU-ČSL věnoval 90 000 korun, a brněnská firma Vašstav. Lidovci od ní dostali rovných sto tisíc korun.

Komunisté, které obvykle sponzorují jen vlastní členové, takto v loňském roce získali přes čtyři a půl milionu korun.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy