Politici jednají kvůli sněmovně, mnoho ale nevyřeší

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 2. 2010 8:58
Předsedové stran a premiér se pokoušejí odblokovat jednání v dolní komoře parlamentu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer jedná od rána s předsedy parlamentních stran o dění ve sněmovně, které při poslední schůzi obstrukcí zablokovala ODS.

Právě tato strana schůzku svolala. Obstrukcemi v uplynulých dnech bránila levici prosadit několik zákonů, které zvýší státní výdaje - jde například o návrhy na zvýšení mateřské, na mimořádný příspěvek důchodcům nebo na zrušení poplatků u lékaře.

Nyní se ODS snaží přesvědčit ostatní strany, aby sněmovna do voleb už nejednala o ničem jiném než o návrzích vlády, které Fischerův kabinet označí za nezbytné pro chod státu a na kterých se politické strany shodnou.

Už teď je ale jasné, že s tím občanští demokraté u ostatních stran narazí.

Nesmysl, říká Paroubek

"To je prostě nesmysl," odmítl to už v úterý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

A potvrzuje, že jeho strana bude dál prosazovat své - k výše uvedeným návrhům přidal také zrušení daní ze zaměstnaneckých benefitů, např. stravenek. Od schůzky nic moc nečeká a předem avizoval, že ji hodlá opustit nejpozději po 45 minutách. "Mám jinou akci," řekl.

"Z toho je vidět, že dohoda zřejmě není možná. A i kdyby se podařila, Jiří Paroubek ji poruší," reagoval místopředseda ODS Petr Nečas.

S podobným stanoviskem jako ČSSD šli na schůzku i komunisté. "Na návrh ODS není možné přistoupit," řekl Aktuálně.cz jejich předseda Vojtěch Filip.

Očekává ale, že se ODS a ČSSD shodnou alespoň na tom, jakým vládním předlohám dají zelenou.

"ODS jde ale o to, aby se to celé zablokovalo," dodal Filip. ODS se ale brání tím, že jen blokuje zákony, které by přihodily další miliardy na hromadu schodku státního rozpočtu.

"Zkušenosti za posledních tři a půl roku strávených ve sněmovně mi nenechávají prostor čekat nějaký zázrak," komentoval svá očekávání předseda zelených Ondřej Liška. "Naděje na dohodu je dost malá."

Fischer: jsem připraven

Premiér Fischer prohlásil, že na schůzku jde s balíkem návrhů, které hoří. "Je to především fotovoltaika a všechno, co s ní souvisí," upřesnil. Zákon by snížil dotace státu pro výrobu sluneční energie. Teď je totiž elektřina ze slunečního záření výrazně zvýhodněna oproti elektřině z jiných obnovitelných zdrojů. Zájem investorů je proto tak velký, že přenosová soustava začíná mít problémy.

Tuto novelu už ale poslanci ČSSD navrhli na čtvrteční program.

A premiér chce, aby vláda projednala i zrušení daní u benefitů - tedy téma ČSSD. "Tady reálně hrozí to riziko avizované stávky," vysvětlil důvod.

Další pokus levice

Hned den po schůzce lídrů sněmovních stran začne další série mimořádných schůzí. Ve středu se lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová pokusí v závěrečném hlasování protlačit sněmovnou zvýšení mateřského příspěvku, který by matkám s průměrným příjmem 20 tisíc korun zajistil mateřskou vyšší o 3 tisíce.

Ve čtvrtek chce sociální demokracie navzdory vetu Senátu prosadit krajské referendum, dál tlačit sněmovnou zrušení zdravotnických poplatků nebo tzv. 13. důchody (jednorázový červnový příspěvek důchodcům).

Foto: Ludvík Hradilek

A v pátek pak komunisté prosazují konečné hlasování např. o nemocenské.

ODS už dříve dala najevo, že by mohla nechat projít zvýšení mateřské, ostatní předlohy levice ale odmítá. A má propočítané, že v těchto případech stačí s obstrukcemi vydržet ještě první třetinu března, pak už veta Senátu a následně prezidenta tato sněmovna nestačí přehlasovat.

Jiří Paroubek nevylučuje, že bude svolávat další mimořádné schůze, dokud se nepodaří návrhy jeho strany prosadit.

"Není to vyloučeno, ale rozhodně takové věci jako je mateřská, budeme chtít schválit," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy