Policie žádá o vydání poslance - expolicisty Humla

Martina Machová Martina Machová
18. 2. 2011 15:52
Jde o první takový případ, který bude řešit sněmovna od posledních voleb

Praha - Poslanci dostanou na stůl první případ od posledních voleb, kdy budou rozhodovat o vydání svého kolegy k trestnímu stíhání.

Policie totiž oficiálně požádala o to, aby zbavili imunity poslance Věcí veřejných Stanislava Humla.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). "O co konkrétně se jedná, nemohu říci," nechtěl více záležitost komentovat Tejc.

Sám Huml tvrdí, že pořádně neví, o jaký případ se jedná. "Budu ale samozřejmě iniciovat, abych byl imunity zbaven," řekl Aktuálně.cz Stanislav Huml.

Podle informací Aktuálně.cz z mandátového a imunitního výboru jde o údajně sporné znalecké posudky.

Totéž naznačuje i Huml. Jediný případ, kdy prý přišel do styku s policií, je kauza odložená v roce 2009, jež byla nyní opět otevřena.

Podle informací, které Huml zveřejnil na svých webových stránkách, se dostal do sporu se soudcem Jiřím Říhou ohledně posudku k dopravní nehodě, která se odehrála v Praze. Mělo jít o kolizi nákladního auta s motocyklem.

Mandátový a imunitní výbor se sejde v úterý.

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 19 poslanců či senátorů, přičemž poslanec za extremistickou stranu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ) Josef Krejsa byl dokonce vydán trestnímu stíhání ve dvou případech.

Naposledy sněmovna rozhodla v listopadu 2009 o vydání tehdejšího nezařazeného poslance Petra Wolfa (dříve ČSSD), který byl podezřelý z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv.

 

Právě se děje

Další zprávy