Policie obvinila šéfa NKÚ Dohnala. Za přílišný luxus

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
28. 4. 2010 16:55
Prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu teoreticky hrozí až pět let vězení
František Dohnal
František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie obvinila šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala.

Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

"Je stíhán v souvislosti s užíváním nadstandardně velkého a nadstandardně vybaveného bytu v Praze 3. Obvinění mu bylo sděleno včera," potvrdila mluvčí.

"Nebudu tuto záležitost komentovat, je to série absurdit. Obraťte se na mého právníka," odmítl obvinění komentovat František Dohnal.

Ten tvrdí, že obvinění nemá žádné opodstatnění a za vším je politika. "V obvinění se hovoří o tom, že jeho byt byl nepřiměřeně veliký a nepřiměřeně vybavený. Z čeho byla ona "nepřiměřenost" vypočítána zde ale chybí," uvedl pro deník Aktuálně.cz Dohnalův advokát Václav Vlk.

"Působí to spíš jako varování pro Františka Dohnala i další šéfy NKÚ, co je může čekat, pokud budou trvat na kontrolách státních financí," dodal právník 

Hrozí až pět let

Detektivové protikorupční policie šéfa NKÚ obvinili z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle policie se měl provinit konkrétně tím, že porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a zákona o rozpočtových pravidlech.

Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté zatím vyčíslili na více než 900 000 korun. V případě odsouzení mu hrozí trest šest měsíců až pět let vězení.

Obvinění policie nutně neznamená, že by František Dohnal musel svůj post opustit. Ze zákona o NKÚ zaniká jeho mandát až v případě, že by byl za spáchání trestného činu pravomocně odsouzen.

"Může se to brát ale z morální roviny. Že by šel do sebe, když i policie konstatovala, že nějaké pochybení je," komentoval Dohnalovo obvinění předseda kontrolního výboru poslanecké sněmovny Vladimír Koníček, který patří mezi jeho největší kritiky.

Boj o Nejvyšší kontrolní úřad odstartoval loni v březnu. Z jednání kolegia o závěrečném účtu úřadu vzešlo i usnesení, kritizující hospodaření NKÚ i výdaje jeho prezidenta.

Podle 12 členů kolegia si jejich šéf žil na "vysoké noze". Vyčítali mu luxusní byt, nákupy uměleckých děl i služební vozy.

Boj o NKÚ

Tématu se pak chytili poslanci kontrolního výboru, kteří se zatím neúspěšně pokoušeli hospodaření úřadu zkontrolovat. Dohnal je ale na NKÚ nepustil s tím, že na takovou prověrku nemají ze zákona nárok.

Již tehdy deník Aktuálně.cz popsal možný scénář, jak politici mohou tuto nezávislou instituci ovládnout. NKÚ totiž rozhoduje o kontrolách hospodaření se státními penězi.

Politikům už se podařilo dostat částečně pod kontrolu nejvyšší orgán úřadu - kolegium. Zasedá v něm šest členů, kteří mají blízko k ČSSD, jedna bývalá komunistická poslankyně a exposlanec za ODA.

Nově v něm přibyli dva zástupci z řad ODS. A do plného počtu sedmnácti členů kolegium tento pátek doplní další poslanec za občanské demokraty Daniel Reisiegel.

Do plánu zapadá i obvinění Františka Dohnala. Proti obsazování kolegia politiky zprvu protestoval a nechtěl je nominovat. Sněmovna mu na oplátku nepotvrzovala jeho kandidáty z řad odborníků.

 

Právě se děje

Další zprávy