Po Kuchtové nastupuje Bursík. Jen přechodně

Kateřina Eliášová
1. 11. 2007 12:08
Topolánek pověřil řízením ministerstva školství Martina Bursíka
Martin Bursík zahájil jednání Strany zelených čtením bodů, jenž jsou plánovány k projednání.
Martin Bursík zahájil jednání Strany zelených čtením bodů, jenž jsou plánovány k projednání. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Volné křeslo po ministryni školství Daně Kuchtové v nejbližší době převezme ministr životního prostředí a předseda zelených Martin Bursík, oznámil to premiér Mirek Topolánek.

"Hledání nového ministra se zdá být delší a ministerstvo potřebuje vedení," zdůvodnil premiér. Bursík má sedět na dvou židlích jen prozatímně.

Vedení zelených se už měsíc snaží marně sehnat za Danu Kuchtovou náhradu. Její náměstek Dušan Lužný, kterého nominovala Republiková rada strany, se nezamlouval premiérovi Mirku Topolánkovi.

Kdo se stane novým ministrem se nerozhodlo ani po včerejší noční čtyřhodinové debatě. Zelení ale se jménem nespěchají, nahrává jim "situace" kolem Jiřího Čunka.

Rošáda na ministerstvech

Vzhledem k rychlému vývoji v kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka se do hry vrací i otázka, zda koaliční strany nevyužijí změny ve vládě i k přesunu ministerstev mezi úřady.

Kdo nahradí Danu Kuchtovou, stále není jasné
Kdo nahradí Danu Kuchtovou, stále není jasné | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ve středu pozdě večer nicméně Bursík odmítl potvrdit, že by se o výměně resortů mezi stranami vládní koalice vůbec uvažovalo. Pokud ano, pak by resort školství měl připadnout lidovcům, ti by se naopak vzdali jednoho ze svých ministerstev ve prospěch zelených.

"Teď ta vládní situace kolem Jiřího Čunka může vyvolávat řadu spekulací o nějakých výměnách, ale nejednali jsme o tom, nepovažujeme to ale za aktuální událost," řekl novinářům pozdě večer Bursík.

Podle informací uvnitř strany teď Bursík vyčkává právě na to, jak se vyvine situace kolem vicepremiéra Čunka.

Ministra bude hledat tým

Nástupce odvolané ministryně se vedení Strany zelených pokoušelo opětovně hledat celý středeční večer. Výsledek je stejný jako v týdnech předtím - Martin Bursík, místopředseda Ondřej Liška, náměstek ministryně a původní ministerský adept Dušan Lužný i odvolaná šéfka resortu Kuchtová musí dál hledat vhodného kandidáta.

Členové vedení se přitom shodli, že jméno nového ministra musí posvětit nejen předsednictvo a poslanecký klub zelených, ale i republiková rada strany.

"Doporučujeme republikové radě, aby přenechala rozhodnutí o kandidátu na ministru školství na společném zasedání předsednictva strany, poslaneckého klubu a předsedy republikové rady," potvrdil Bursík.

Republiková rada se sejde už tuto sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy