Plán NERVu žije, opozice neuspěla s jeho vrácením vládě

Eva Benešová
20. 2. 2009 15:20
Poslanci vzali protikrizový balíček na vědomí
Premiér se svým protikrizovým týmem.
Premiér se svým protikrizovým týmem. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sněmovna po dvou dnech debat vzala na vědomí Národní protikrizový plán, který vypracoval expertní tým NERV.

Opozici se nepodařilo prosadit ani jeden z návrhů na jeho vrácení vládě k dopracování.

"Mám z toho radost," nechal se slyšet ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Více než šestihodinovou debatu, která usnesení předcházela, zhodnotil jako mimořádně nevěcnou.

Narážel nejen na kritiku opozice, ale i koaličních poslanců. Například Vlastimil Tlustý (ODS) vládu kritizoval, že opatření přijala velmi pozdě. "Příznaky krize byly patrné už loni na podzim. Vláda zaspala," tvrdil.

"Mám vyjádření Evropské komise, která konstatovala, že česká opatření jsou připravena včas," ohradil se proti tomu Kalousek.

Úkol vlády: Připravit financování dopravy

Ze všech poslanci prosazovaných změn nakonec prošel jediný: vláda má do konce dubna připravit návrh legislativních změn, které zajistí stabilní a systémové financování veřejné dopravy. Přišla s ním rebelka Strany zelených Věra Jakubková.

Ta už včera kritizovala nevyjasněné financování regionální dopravy, což má být jedno z opatření. Chtěla po ministrech, aby jí řekli, zda jde o krytí ztráty železniční dopravy. "Můj návrh je systémový krok, který dlouhodobě pomůže veřejné dopravě," komentovala rozhodnutí poslanců.

Zákonodárci naopak smetli ze stolu například výzvu Jiřího Dolejše (KSČM), aby vláda až do parlamentních voleb zastavila všechny privatizace, nebo aby rozpracovala podrobný dopad opatření na rozpočty krajů.

Sociální demokraté chtěli vládu zavázat, aby do konce listopadu stanovila termín pro přijetí eura. Ani tento návrh ovšem neprošel. A to i přesto, že k ohlášení termínu přijetí společné měny s v novoročním projevu zavázal premiér Topolánek.

Rebelové s podporou váhají

Protikrizová opatření v podobě zákonů budou poslancům předloženy v březnu. Zda projdou, není ovšem úplně jisté. Jak zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová, tak rebelující poslanci okolo Vlastimila Tlustého nebyli schopni říct, jak budou hlasovat a zda návrhy podpoří.

"Volíte mezi dvěma zly. Zda si říci, že i když to nestačí, je to alespoň něco, nebo když skoro nic, tak nic. Já opravdu nevím," řekl pro Aktuálně.cz poslanec Vlastimil Tlustý.

Rozhodně proti je i opozice. ČSSD vypracovala vlastní protikrizový plán, který předloží zřejmě také na březnové schůzi.

Topolánkův tým NERV připravil soubor opatření, která mají zpomalit dopady finanční krize na Českou republiku. Patří mezi ně například snížení sociálního pojištění, zrychlení odpisů nebo daňové úlevy.

Například kvůli odpisům DPH pro podnikatele i za osobní auta se poslanci mimořádně sejdou pravděpodobně 3. března.

 

Právě se děje

Další zprávy