Peníze nejsou. Poslanci přesto chtěli porcovat medvěda

Martina Machová Martina Machová
29. 11. 2009 10:20
Na seznamu žádostí o peníze z rozpočtu jsou známé tváře

Praha - Legendární specialista na poslaneckého medvěda, poslanec za lidovce a později za TOP 09 Ladislav Šustr, který každoročně posílal katolickému tělovýchovnému sdružení Orel miliony, má schopné nástupce.

Přestože strany napříč spektrem dopředu avizovaly, že tentokrát na cílené "dárky" do volebních obvodů nedojde, v seznamu žádostí, jež shromáždil rozpočtový výbor, jsou položky, které přímo odkazují k některým poslancům.

Ti se buď k dotacím v minulosti sami přihlásili, nebo osobně sedí v dozorčích radách žádajících společností či zastupitelstvech měst.

Jedním z takových poslanců je například liberecký občanský demokrat Tomáš Hasil. Ten každoročně velice úspěšně posílá miliony obecně prospěšné společnosti Spacium, spoluzaložené městem Liberec.

Předloni pro ni získal 17 milionů na akce připomínající výročí okupace sovětskými vojsky v Liberci. Loni pak 3,75 milionů na knihy o architektuře a letos se Spacium objevilo mezi žadateli opět. Chce 8 milionů na projekt Sochy, architektura a lidé Liberce a Ještědu.

Tomáš Hasil s předsedou strany na kongresu v Liberci
Tomáš Hasil s předsedou strany na kongresu v Liberci | Foto: Martina Machová

Pomohl by, kdyby to šlo

Hasil se ale letos od žádosti distancuje. "Je to samostatná firma, které žádným způsobem nevelím," odmítá spojení mezi sebou a společností poslanec a ihned připomíná rozhodnutí vedení ODS nehlasovat pro změny v rozpočtu navrhované poslanci.

Současně ale přiznává, že pokud by se letos medvěd porcoval, jeho podporu by Spacium mělo. "Samozřejmě, pokud by to bylo jen trochu možné, tak bych liberecké projekty podpořil. A ne jen Spacium,"dodal.

Tomáš Hasil byl v letech 2001 až 2006 členem dozorčí rady společnosti. Spacium rovněž často úzce spolupracuje s firmou Kalendář Liberecka, jež Hasil spoluvlastní. 

Mezi evergreeny poslaneckého medvěda patří dlouhodobě i Holešov, kde má kancelář další občanský demokrat a člen rozpočtového výboru Pavel Svoboda. Předloni tu sháněli peníze na opravu zámku, loni pak obec žádala příspěvek na kulturní dům.

Nakonec dostali 19 milionů a zařadili se mezi dvacítku nejvýznamnějších akcí dotovaných sněmovnou.

Místopředseda ODS Ivan Langer
Místopředseda ODS Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát

Já jsem se nepřimlouval...

Letos městečko s 12 tisíci obyvateli žádalo opět o jednu z nejvyšších částek ze seznamu - 50 milionů na pokračování rekonstrukci.

"Neuvědomuji si, že bych konkrétně zařizoval něco přímo Holešovu," tvrdí dnes poslanec.

Přes vyhlášený stopstav v porcování medvěda přišla žádost o finanční pomoc také z Olomouce, od sdružení spojené s místopředsedou ODS Ivanem Langrem.

Muzeum olomoucké pevnosti, které vede jeho asistentka a exministr vnitra je jeho čestným členem, letos žádá 10 milionů na pokračování rekonstrukce areálu Korunní pevnůstky.

Loni poslal Langer do Olomouce na stejný projekt 18 milionů - třetí největší částku, kterou poslanci pro "své" akce získali. Předloni pak stejnému sdružení 7 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy