Peake bude v protikorupčním výboru šéfovat 7 ministrům

ČTK ČTK
15. 8. 2011 12:49
Boj proti korupci povedou téměř výhradně členové Nečasovy vlády
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V protikorupčním výboru zasedne vicepremiérka Karolína Peake (VV) a dalších sedm členů vlády. Na boj s korupcí budou dohlížet ministři zahraničí, spravedlnosti, dopravy, financí, obrany, pro místní rozvoj a vnitra.

Jediným členem výboru, který zároveň nezasedá ve vládě, je náměstek Peake, někdejší bezpečností ředitel ministerstva dopravy Robert Vacek. Ve výboru zastává funkci místopředsedy. 

Výbor má koordinovat boj proti korupci a předkládá vládě návrhy na přijetí opatření, která by snížila korupční riziko v rámci veřejné správy a zvýšila transparentnost její činnosti.

Sbor odborníků

Výbor navíc může zřídit pracovní komise či sbor poradců složený z odborníků. Takové uskupení v tuto chvíli vzniká, místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září. Podle médií oslovila například specialistu na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka a další.

Zájem stát se členkou výboru přitom měla i předsedkyně vládní Rady vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. "Považuji boj proti korupci za významnou součást fungování a rozvoje demokratického právního státu a zajišťování realizace lidských práv," uvedla. Odmítnuta byla s tím, že členy výboru musí být - s výjimkou výkonného místopředsedy - jen členové vlády.

Členové Vládního výboru pro boj s korupcí

  • Karolína Peake, místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně výboru
  • Robert Vacek, výkonný místopředseda a náměstek místopředsedkyně vlády, který řídí útvar Úřadu vlády České republiky, do jehož působnosti náleží koordinace boje s korupcí
  • Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí
  • Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti
  • Pavel Dobeš, ministr dopravy
  • Miroslav Kalousek, ministr financí
  • Alexandr Vondra, ministr obrany
  • Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj
  • Jan Kubice, ministr vnitra

Hlavním úkolem výboru bude posuzovat navrhované legislativní normy z hlediska možných korupčních rizik. Hodnocení je známé pod zkratkou CIA a dosud jej mělo na starosti ministerstvo vnitra. Výbor také koordinuje protikorupční činnost ministerstev - metodicky jim pomáhá, ale také je má v jejich protikorupčních snahách kontrolovat.

Veřejná hlasování

Členové výboru se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jeho jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách.

Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem, které budou posuzovány v rámci CIA. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak který se člen výboru k určité otázce postavil.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy