Paroubkův asistent porušil zákon, svádí to na asistenty

Martina Machová Martina Machová
29. 9. 2009 9:04
Kraj se "opomněl" zajímat o majetkové přiznání politika
Petr Benda (v pravo) na společné tiskové konferenci s Jiřím Paroubkem
Petr Benda (v pravo) na společné tiskové konferenci s Jiřím Paroubkem | Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Předseda severočeské sociální demokracie Petr Benda, jeden z nejvlivnějších politiků severních Čech a současně "pravá ruka" Jiřího Paroubka nedodržel zákon o střetu zájmů.

Téměř čtvrt roku po termínu daném zákonem nedodal krajskému úřadu své majetkové přiznání, které je jako radní ústeckého hejtmanství povinen zveřejňovat.

Na pochybení se přišlo jen díky náhodě. Deník Aktuálně.cz totiž v jiné souvislosti chtěl do jeho majetkového přiznání nahlédnout a zjistil, že v internetové verzi registru složka Petra Bendy chybí.

Po té, co redakce začala po Bendově přiznání pátrat na krajském úřadě, zjistila, že ji vůbec neodevzdal. A dokonce ani nikomu nechybí.

"Děkuji vám za upozornění týkající se Ing. Petra Bendy a sděluji Vám, že jmenovaný byl vyzván ředitelem Krajského úřadu Ústeckého kraje Milanem Zemaníkem, aby podal čestné prohlášení v dodatečné lhůtě, a to do 7. října 2009," napsal mluvčí ústeckého krajského úřadu Zbyněk Šebesta.

Sám Benda říká, že přiznání chybí jen nedopatřením a problém lze prý snadno napravit.

Úřad prý nesmí kontrolovat

Jak je možné, že si krajští úředníci nevšimli, že jim v seznamu chybí právě jeden z nejvlivnějších politiků kraje?

"Nemám žádnou povinnost kontrolovat, jestli to někdo odevzdal nebo ne," konstatoval ředitel krajského úřadu Milan Zemaník, který za majetková přiznání politiků odpovídá.

Kandidáti Brožová a Šlégr

Hvězda regionálního sociálního demokrata Petra Bendy "zazářila" celostátně letos před plánovanými volbami.

Nejprve na sebe upozornil nátlakem na straníky, aby vyhověli požadavku Jiřího Paroubka umístit na volitelná místa severočeské kandidátky do předčasných voleb hokejovou hvězdu z Nagana Jiřího Šlégra a pop star Kateřinu Brožovou.

Šlégr se nakonec stal "dvojkou" kandidátky hned za předsedou strany Jiřím Paroubkem. Kateřina Brožová na poslední chvíli odstoupila a severočeskou organizaci to téměř rozložilo.

Nespokojení stranící hovořili o vyhrožování a nakupování "černých duší." Nikdo však nepřinesl hmatatelný důkaz.

"Zákon dává přesné povinnosti evidenčnímu orgánu. A to zabývat se podněty, jako je tento, kontrolovat úplnost oznámení, ale nedává povinnost kontrolovat, jestli všichni povinní odevzdali," dodal s tím, že jako úředník na rozdíl od fyzické osoby podle litery zákona nemůže být aktivní a dokonce ani nesmí.

Sám Benda tvrdí, že se jedná o opomenutí jeho kolegů.

"Majetkové přiznání jsem vypracoval a předal k odeslání svým spolupracovníkům. Pokud nějakým administrativním nedopatřením na krajský úřad nedorazila, sjednám nápravu a obratem jej odešlu znovu. Lhůtu do 7. října, kterou mi krajský úřad poskytl, tedy ani nevyužiji," vysvětloval chybu Benda.

Proč si nezkontroloval, jestli majetkové přiznání dorazilo na krajský úřad, nechce komentovat. Prý je to pro něj již uzavřená věc.

Stranické kolegy Bendovo opomenutí naopak překvapilo.

"Jsou to věci, které si musí každý politik hlídat, zejména je-li v tak významných funkcích. Zbytečně to zavdává spekulacím," komentoval Bendovo opomenutí jeho stranický soupeř a místopředseda ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. "Každý předseda musí jít příkladem, určitě o tom povedeme diskuzi," uvedl pro deník Aktuálně.cz další vysoký funkcionář ČSSD v severních Čechách Arno Fišera.

Tajemství ze severních Čech

Kateřina Brožová krátce poté, co ji delegáti teplické okresní konference nominovali na kandidátku do poslanecké sněmovny. Pár dní na to od poslancování upustila
Kateřina Brožová krátce poté, co ji delegáti teplické okresní konference nominovali na kandidátku do poslanecké sněmovny. Pár dní na to od poslancování upustila | Foto: Martina Machová

Zveřejnění majetkových přiznání politiků a vysokých úředníků má pomoci jejich veřejné kontrole. Má umožnit každému prohlédnout si, jestli jeho zástupci nejsou ve střetu zájmů například v případě darů a půjček, a zda vykázané příjmy souhlasí s jejich skutečným životním standardem.

A zejména u Petra Bendy by mohlo být majetkové přiznání pro veřejnost zajímavé.

V regionu se totiž neustále "špitá" o tom, jak stoupající hvězda severočeské ČSSD přišla k svému rozsáhlému majetku. Na jméno však dosud nikdo nepromluvil.

Časopis Respekt v minulosti spekuloval o tom, že Bendova podnikatelská kariéra stojí na úsporách z předlistopadového nelegálního obchodování z valutami - veksláctví.

"Dvacetiletého mladíka, který po revoluci v dlouhém koženém kabátě postával před Tuzexem na hlavním teplickém náměstí, si pamatují snad všichni, od primátora Teplic Jaroslava Kubery přes aktivistu Tomáše Jarolíma až třeba po lidi ze zastupitelstva Dubí, města, které dnes plynule navazuje svými hranicemi na hranice bývalého okresního města," napsal před čtyřmi lety Respekt.

Benda to odmítl. "Nikdy jsem neveksloval, ale ty lidi jsem znal, stýkal jsem se s nimi, proto ten omyl," vysvětloval tehdy novinářům.

Nevěděl o Dubilandu...

Podle médií vzbuzuje otázky i další Bendovo podnikání. Například jeho angažmá v souvislosti s nevěstincem Dubiland, který již podle názvu odkazuje k městu proslavenému prostitucí, severočeskému Dubí.

Pěstírna konopí, kterou našli policisté v budově radního Ústeckého kraje Petra Bendy. Ten tvrdí, že o ničem neměl ponětí a ihned nájemce vypověděl
Pěstírna konopí, kterou našli policisté v budově radního Ústeckého kraje Petra Bendy. Ten tvrdí, že o ničem neměl ponětí a ihned nájemce vypověděl | Foto: Policie ČR

Dubiland sídlil v areálu Bendova obchodního partnera Jaroslava Slaniny a podle svědků tam Benda často dojížděl. Prý jezdil kontrolovat elektroměry a o vykřičeném domě nic nevěděl.

Slanina totiž dům dále pronajímal chorvatskému podnikateli Miru Matijevičovi. Jejich spolupráce podle Reflexu končila podivně na počátku roku 2005. Syn nájemce Davor podal na Bendu trestní oznámení, že jej při návštěvě Dubilandu fyzicky napadl. Slanina posléze podal na Matijeviče exekuci pro údajný dluh. Dva měsíce po konfliktu se navíc ocitl Matijevič ve vazbě za kuplířství.

...ani o konopí

Spekulace o jeho podnikání pak opět probudila policejní razie, při které byla objevena pěstírna konopí. Následně vyšlo najevo, že přibližně 1400 rostlina bylo ukryto v areálu, jež Benda spoluvlastnil.

Severočeský politik se tehdy důrazně ohradil, že on s drogami nemá nic společného.

"Neuzavírám s nájemci žádné smlouvy, na to je zde najatý správce, který má objekt na starosti," bránil se Benda v prohlášení zaslaném přímo z Lidového domu.

"Ve smlouvě je uvedeno, že jde o skladování zboží, jehož zdroj není nelegální a je v souladu se zákony ČR. V okamžiku porušení těchto ustanovení smlouva okamžitě končí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy