Paroubek: Za konec poplatků svedu bitvu jak u Verdunu

Kateřina Eliášová
26. 12. 2008 9:06
Kompromis? Možná. Raději konec poplatků, říká šéf ČSSD
Vítěz voleb skrývá emoce.
Vítěz voleb skrývá emoce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté začali v otázce poplatků ve zdravotnictví zvyšovat svoji cenu.

Zatímco minulý týden byli ochotni koalici pomoct odhlasovat kompromisní částečné zrušení poplatků, teď už chtějí větší ústupky.

"Naším programem je zrušení poplatků jako celku. V tomhletom mantinelu my se teď pohybujeme," řekl Aktuálně.cz šéf socialistů Jiří Paroubek.

Celkové zrušení poplatků prošlo minulý týden ve sněmovně hlasy ČSSD a KSČM.

Jenže koalice má ještě pojistku v podobě senátu. Tam se má narodit kompromisní návrh, který poputuje zpět do sněmovny.

Paroubek hrozí vyvoláním hlasování o nedůvěře vládě, pokud se s ním koalice nebude chtít v otázce poplatků dohodnout.

Mirek Topolánek už avizoval, že chce takový kompromisní návrh, pro který by zvedli ruku všichni koaliční poslanci a nebylo by třeba žádat o pomoc opozici.

Chceme konec poplatků, jinak bude nedůvěra

A.cz: Ještě minulý pátek byla sociální demokracie ochotna jednat o částečném zrušení poplatků ve zdravotnictví. Komunisté spolu s ČSSD je ale zrušili úplně a Vy teď mluvíte o tom, že to takto chcete už nechat.

Pro nás by bylo nejlepší, kdyby se zrušily poplatky vcelku. Ještě minulý týden jsem říkal, že jsme připraveni jít na kompromis, a ten kompromis v našich očích byly návrhy dvou lidoveckých poslanců Carbola a Hovorky. Ty by znamenaly částečné zrušení těch nejbolestivějších dopadů již zavedených poplatků. Jenže koalice s námi odmítla jednat v otázce misí. Proto jsme šli na tu cestu celkového zrušení poplatků.

ČSSD si tleská, ve sněmovně zrušila poplatky.
ČSSD si tleská, ve sněmovně zrušila poplatky. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Teď se pokusí koalice vybojovat poplatky zpět. Jak se zachováte?

Pokud bude koalice v Senátu uplatňovat jednostranně nějaké úpravy toho zákona o poplatcích bez konzultace s námi, tak to pro nás znamená, že vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě. Sice neradi, ale přeci jsme ještě připraveni jednat.

A.cz: O čem? Platí, že pokud by měl senátní poplatkový kompromis podobu, jako ten z pera poslanců Carbola a Hovorky, pak byste s ním souhlasili?

To já v tuto chvíli netvrdím. Teď jsme dál.

A.cz: Existují pro sociální demokraty nějaké mantinely, kde jste třeba ještě ochotni ustoupit tomu úplnému zrušení poplatků? Osvobození od platby pro důchodce nebo děti...

Podívejte, naším programem je zrušení poplatků jako celku. Takže v tomhletom mantinelu my se pohybujeme. Čím dřív to bude, tím lépe pro lidi.

Budeme bojovat. Jako u Verdunu

A.cz: Vy sám těm poplatkům nevěříte? Nevěříte v tu jejich regulační roli? Jak byste regulovali vy?

My jsme to plnili jinak. Když jsem povolal do vlády Davida Ratha coby ministra zdravotnictví, tak se nám během necelého třičtvrtě roku podařilo zdravotnictví finančně stabilizovat. Finanční parametry jsme nastavili tak, že vydržely až doteď. Zrušení poplatků je pro nás prostě vlajková loď. My se za to budeme prát jako Francouzi u Verdunu.

A.cz: Čísla z ministerstva zdravotnictví ukazují, že se skutečně podařilo zamezit zneužívání zdravotní péče. Myslíte si, že je to důsledek poplatků, nebo něčeho úplně jiného?

Jde o to, jestli pacient sám dokáže rozeznat, co je jeho zájem. Těch 30 korun by nemělo být tím faktorem, který rozhoduje o návštěvě lékaře. To by měla být ta skutečná potřeba ochrany zdraví.

Lepší limity než poplatky

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: A podle Vás jsou ve zdravotnictví třeba nějaké regulační nástroje, nebo ne?

My jsme se snažili regulovat v té poslední fázi naší vlády rozpočtovými nástroji, tedy limity, které lékaři dostali. Například finančními limity na léky. Myslím, že se to v zásadě dařilo.

A.cz: V krajích se snažíte poplatky rušit. Jak k tomu přijdou lidé, kteří nemají v dosahu krajské nemocnice, ve kterých za pacienty zaplatí kraj? Není to vůči nim nefér?

Nám jde o to, abychom ty věci řešili na celostátní úrovni. ODS to dobře chápe, ví, o co nám jde, a snaží se nám do toho házet kramle.

 

Právě se děje

Další zprávy