Paroubek: V krajích můžeme jít do koalice i s komunisty

ph
28. 8. 2008 14:40
Předseda ČSSD odpovídal na dotazy čtenářů
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Proč je třeba vyměnit ODS v čele státu za sociální demokracii a jak toho dosáhnout. Před takovými otázkami stojí Jiří Paroubek.

Dnes může odpovědi rozvést. Předseda nejsilnější opoziční strany a bývalý premiér Jiří Paroubek odpovídá na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Jiří Paroubek opakuje cestu Miloše Zemana, když ze strany, která zcela ztratila důvěru občanů, vytvořil vážného konkurenta vládních občanských demokratů. Zbývá mu ujít druhou část cesty a porazit ODS ve volbách.

K cíli vedou tři kroky. Prvním jsou podzimní krajské volby, které má ČSSD pod jeho vedením poprvé vyhrát. "Pokud by na podzim vyhrála ODS, dojde k takové koncentraci politické a ekonomické moci na úrovni centra a krajů, že vyhrát volby do Poslanecké sněmovny za necelé dva roky bude téměř nemožné," míní Paroubek, který bude na jaře obhajovat v přímé volbě křeslo stranického předsedy.

Do koalice můžeme jít i s komunisty

"Důležité je vyhrát a od toho odvinout počet hejtmanů a zastoupení v krajských radách," potvrdil také dnes v odpovědi čtenářům. "V každém kraji ostatně může být poněkud jiná situace, pokud jde o složení příštích koalic. Někde dá ČSSD přednost koalicím se středovými subjekty, někde to může být i koalice s komunisty. Nejsem vědma, jsem politik," dodal Paroubek.

Odpovídal také na dotaz související s prohlášením Stanislava Grosse, který řekl, že ČSSD vyjednávala o americkém radaru v Česku. "Nebyla to ČSSD, kdo zahájil technické konzultace o umístění protiraketového systému USA na českém území, ale byli to někteří její představitelé. A nevím, proč by se tím strana dnes měla řídit," uvedl Paroubek.

Předseda ČSSD mluvil také o tom, proč na internetu bloguje (svůj blog má také v blogerské sekci na Aktuálně.cz). "Píši si blogy sám a někdy čtu i reakce čtenářů. I když u některých reakcí mám pocit, že je prefabrikují PR agentury spojené s ODS," řekl Paroubek.

Čtěte celý online rozhovor:

Odpovězeno: 28. 08. | 12:48Autor: Olda

Otázka: Dobrý den, jste prosnulý tím, že se velmi často oháníte různými průzkumy veřejného mínění, jejichž pomocí dokládáte, jak jste Vy a Vaše strana populární. Sledujete také jakou máte image na internetu na různých webových stránkách a diskuzích, nebo třeba i na YouTube.com? Děkuji za odpověď.

Jiří Paroubek: Tak samozřejmě, že sleduji i tyto věci, ale je zřejmé, že pokud jde o internetové diskuse, že to není, řekněme, běžná struktura společnosti. Ovšem pokud tyto věci mohu srovnávat, tak před rokem a dnes ty debaty na internetu vyznívají vůči sociální demokracii úplně jinak. Pokud jde o průzkumy veřejného mínění, já si přeji, aby předákům ODS a této vlády zůstala dlouho zachována ta hloupost, že ostentativně průzkumy veřejného mínění pohrdají, protože tím vlastně pohrdají názorem veřejnosti. Mě naopak názor veřejnosti zajímá a je součástí plné profesionality vrcholného politika, aby měl detailní znalost toho, jaké názory lidé mají. Pokud zná, co si lidé myslí o určitém společenském problému, zvyšuje to pravděpodobnost jeho správného politického rozhodnutí. Ti, kdo pohrdají průzkumy, tak se opírají o svá přání a svá vidění světa a podle toho jejich rozhodování také vypadá.

Odpovězeno: 28. 08. | 12:51Autor: Zdeněk Janda

Otázka: Dobrý den pane předsedo, jak jste připraveni v podzimní předvolební kampani bojovat s eventuálními špinavými triky ala Kubiceho zpráva a jak budete reagovat na nenávistné články řady komentátorů, které se již nyní začínají houfně objevovat v řadě celostátních deníků?

Jiří Paroubek: Myslím, že jsme dobře připraveni i na tuto eventualitu. Pokud jde o články, tam, kde to bude mít cenu, budeme reagovat. Tam, kde usoudíme, že to cenu nemá, budeme věci přecházet. Myslím, že pravicová média se pokusí o velký tlak na voliče, respektive na vytvoření negativního obrazu sociální demokracie. Nemyslím si, že se jim to příliš podaří. Jak to říkal Taleyrand: "Co je nepřiměřené, je nevěrohodné." Samozřejmě, že jsou připraveni také naši právnici. Proti případným útokům typu tzv. Kubiceho zprávy, jsme připraveni velice důrazně vystoupit.

Odpovězeno: 28. 08. | 12:56Autor: Kuba

Otázka: Dobrý den, proč jste popíral,že bývalá vláda jednala o radaru USA a když vás Gross prásknul,tak jste tvrdil,že o ničem nevíte?Přitom jste byl informován. Dále by bylo vhodné,abyste přestal jen útočit a kritizovat a sám raději vymyslel nějaká řešení.Proč se ČSSD staví proti Nečasovým návrhům??

Jiří Paroubek: Myslím, že pokud jde o svou informovanost o technických jednáních kolem amerického radaru jsem mnohokrát v minulosti jasně specifikoval. O těchto jednáních jsem byl informován až po volbách do Poslanecké sněmovny. Konec konců, pan Topolánek včera neřekl nic jiného. On učinil velký "objev", a sice ten, že jsem ve vládě tuto otázku projednával dne 12. 7. 2006. A to bylo zhruba šest týdnů po volbách. To já jsem nikdy nepopíral, že po volbách jsem byl informován. V minulém týdnu jsem to ve své tiskové zprávě znova opakoval. Tam jsem také ovšem řekl, že pan Gross mě v dubnu 2005, kdy jsem se stal českým premiérem, o této věci neinformoval. A na tom trvám. Kromě toho si myslím, že nelze souhlas někdejších představitelů ČSSD se zahájením technických konzultací o umístění protiraketového systému USA na našem území zaměňovat se souhlasem s umístěním tohoto systému na našem území. A nevím, konec konců, proč bych se měl cítit vázán tím, že někdo z bývalých představitelů sociální demokracie si myslí, že umístění radaru na českém území by bylo přínosné. Já si to nemyslím, se mnou si to nemyslí zdrcující většina sociální demokracie, zdrcující většina jejích voličů a také dvě třetiny českých občanů. Sociální demokracie pod mým vedením nezklame důvěru českých občanů.

Odpovězeno: 28. 08. | 12:58Autor: jirka

Otázka: Kdy již konečně půjdete tam kam patříte!!??(do ******)Kdy již konečně půjdete tam kam patříte!!??(do RAJE)

Jiří Paroubek: Děkuji za dotaz a na shledanou.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:00Autor: ana

Otázka: Dobrý den,pokud by současná vláda kupčením a proti vůli obyvatel
prosadila cizí vojáky na našem území byla by ČSSD po vyhraných volbách sto takovou smlouvu vypovědět?

Jiří Paroubek: Nemyslím si, že ke schválení, respektive k ratifikaci této smlouvy mezi USA a Českou republikou vůbec dojde. Vláda pro to nemá hlasy. Kdyby byl pan Topolánek chlap, dal by ratifikaci této smlouvy na pořad Poslanecké sněmovny už v září. Ale chlap není, to už všichni víme. Nemá odvahu se podívat pravdě do očí a proto okopává sociální demokracii kotníky. Jak jinak hodnotit jeho trapné úvahy o tom, kdy, kdo o technických konzultacích s Američany věděl.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:01Autor: Petr

Otázka: Proč do sněmovny posíláte lidi kteří hlasují s Topolánkem , to nechápu.
Jak mám dat hlas ČSSD aby jej nezískal zakuklenej ODSák?

Jiří Paroubek: Riziko, že zvolený poslanec odejde z určité politické strany existuje vždycky. Myslím, že v příštím volebním období se již sociální demokracii nic podobného nestane. Věřím, že pokud nás budete volit, nebude to hlas pro ODS.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:03Autor: Thomas

Otázka: Považujete náhradu nsz Benešové za nsz Veseckou za svoji chybu,nemyslíte že tehdy měl jít spíš pan ministr Němec?

Jiří Paroubek: Ve vrcholové politice často rozhodujete nikoliv tak, jak si přejete, ale tak, jak můžete. Pan Němec byl místopředsedou vlády pod mým vedením za jednu z koaličních stran. Vyhodit ho z vlády, a měl jsem k tomu několikrát nejen dobrý důvod, ale také chuť, by znamenalo rozbít koalici. Pokud by pan Němec byl sociální demokrat, řešil bych celou věc tak, jak naznačujete. Odešel by on a zůstala by paní Benešová.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:04Autor: Klára Doležalová

Otázka: Vážený pane poslanče, jak se díváte na to, že poslanec Ploc donášel na své kolegy sportovce. Jak může být poslancem za ČSSD? Já jsem volička ČSSD a velice mě tato informace pobouřila a zároveň mě mrzí, že takový člověk ničí jméno naší strany.

Jiří Paroubek: Pan Ploc nikdy na nikoho nedonášel. Jeho spis neobsahuje taková zjištění. Pan Ploc si požádal o nové lustrační osvědčení a dostal jej. Pan Ploc je z hlediska zákona čistý a já věřím, že se nikdy nedopustil žádného nečestného chování. Ostatně, ani o tom neexistuje žádný důkaz, že by tomu tak bylo.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:07Autor: Tomáš Rak

Otázka: Vážený pane Paroubku, nemyslíte, že jste si mohli ušetřit tu trapnost ohledně školného? Nejdříve Váš stínový ministr školství vymyslí strašný paskvil, který jste podporoval a hned za hodinu ho nepodporujete. Vykrucování pana Havla o nástřelu nástřelu k diskuzi bylo už spíše komické vyvrcholení.

Jiří Paroubek: Já jsem nikdy nepodporoval zavedení školného a to s čím přišel Jiří Havel bylo skutečně věcí k diskusi a nemělo se nikdy stát předmětem prezentace na veřejnosti. Celá věc měla být zveřejněna až tehdy, až by se získal pro verzi reformy školství připravenou sociální demokracií většinový názor. Já jsem nezměnil názor, můj názor trvá. Když někdo něco dělá, tak občas udělá chybu. My jsme tu chybu rychle napravili. Na tom není nic komického. To je spíš důvod k ocenění. Za prvé proto, že jsme schopni si chybu přiznat, a za druhé proto, že jsme schopni ji rychle napravit.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:08Autor: Jindrch Š.

Otázka: Dobrý den, pane předsedo.
Miroslav Šlouf je stále členem ČSSD. Ačkoliv měl prokazatelně kontakty se zločinci - a možná je stále má - ačkoliv pomáhá této vládě proti ČSSD a spolupracuje proti ČSSD s člověkem, který chce "socany" zavírat, s Markem Dalíkem. Jak se to slučuje s modernizací ČSSD?

Jiří Paroubek: Věřím, že projekt modernizace ČSSD není závislý a odvislý od pana Šloufa. Myslím, že se tomuto muži věnuje zbytečně velká pozornost.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:11Autor: Honza

Otázka: Pane Paroubku, chci se vás zeptat na přiznání pana Grosse, který otevřeně prohlásil, že to byla ČSSD, která zahájila jednání o radarové základně na území ČR. Jak je možné, že jste si tak významnou záležitost při svém nástupu do čela vlády lépe neověřil. Nevěřím tomu, že jste o této věci nevěděl.

Jiří Paroubek: Je mi vcelku jedno, čemu věříte nebo nevěříte. Nebyla to ČSSD, kdo zahájil technické konzultace o umístění protiraketového systému USA na českém území, ale byli to někteří její představitelé. A nevím, proč by se tím strana dnes měla řídit. Souhlas s technickými konzultacemi může probíhat na ministerstvu obrany v desítkách otázek. To neznamená, že je s konzultovanou otázkou vysloven souhlas. Tak tomu bylo i v tomto případě. Nevím, proč je důležité, aby ODS a prezident Klaus pátrali po termínu a osobách, které technické konzultace umožnily. A nevím, proč já bych se měl nechat svazovat tím, že někdo přistoupil na technické konzultace. Oficiální nabídka na umístění amerického radaru přišla České republice až první den existence vlády Mirka Topolánka. To jsou fakta.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:14Autor: Marek Páral

Otázka: Dobrý den pane Paroubku, domníváte se, že získáte min. 8 hejtmanských křesel? ODS jich měla v opozici 8 a 12. Proč jste nikde v mediích neuveřejnil Váš odhad. Není to trochu alibistické. Kolik si myslíte, že získáte hejtmanských křesel?

Jiří Paroubek: Důležité je především zvítězit v krajských volbách. Hovořit o bombastických cílech nemá smysl. Důležité je vyhrát a od toho odvinout počet hejtmanů a zastoupení v krajských radách. V každém kraji ostatně může být poněkud jiná situace, pokud jde o složení příštích koalic. Někde dá ČSSD přednost koalicím se středovými subjekty, někde to může být i koalice s komunisty. Nejsem vědma, jsem politik. Myslím, že jsem udělal a ještě udělám všechno pro to, aby sociální demokracie mohla vyhrát tyto volby. Ostatně, signifikantní náskok sociální demokracie v průzkumech veřejného mínění mě k tomuto optimismu opravňuje.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:16Autor: fejcha

Otázka: Zdravím Vás pane Paroubku. Na netu jste znám jako aktivní blogger. Ptám se :
a) píšete si blogy sám?
b) čtete reakce čtenářů?
c) co si od blogu slibujete?

Jiří Paroubek: Píši si blogy sám a někdy čtu i reakce čtenářů. I když u některých reakcí mám pocit, že je prefabrikují PR agentury spojené s ODS. A co si od blogu slibuji? To, aby se lidé seznámili s mými názory. Často je to v situaci, kdy je mi na blogu později zveřejněný článek vrácen z některé reakce z novin, jako příliš dlouhý nebo již neaktuální, ještě neaktuální. Zkrátka pod různými záminkami, které sice nejsou přímo v rozporu s principem svobody slova, ale ve svých důsledcích ano.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:17Autor: Eva

Otázka: Dobrý den pane poslanče,
projednával jste nějak svou nedávnou návštěvu Sýrie s ministerstvem zahraničních věcí ČR?

Jiří Paroubek: Určitě jsem ji projednával stejně, jako ji projednávala europoslankyně Hybášková či pan ministr Kalousek, kteří Sýrii navštívili zcela bez pozornosti médií. Nevím, proč ten dvojí metr. I z Vaší otázky vyplývá předpojatost.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:22Autor: Standa

Otázka: Dobrý den pane předsedo, neobáváte se, že jste si s populistickým přistoupením na přímou volbu předsedy ČSSD tak trochu zavařil? Chcete opravdu svézt celou členskou základnu do O2 Areny, kde ji ohromíte obrovskou megashow, která by vám měla zajistit znovuzvolení?

Jiří Paroubek: Tak především přímá volba předsedy ČSSD neproběhne v nějaké aréně. Bude mít standardní formu, tedy proběhne v jednotlivých okresních sekretariátech sociální demokracie. Nevím, jestli sám věříte tomu, že je možné členy nějaké politické strany ohromit nějakou megashow. Jestli si představujete, že na takovéto akci by třeba vystoupilo sto hurisek anebo padesát tanečnic u tyče, že bychom přivlekli třeba Baracka Obamu anebo alespoň manžele Clintonovi a Tonyho Blaira, kteří by doporučili členům ČSSD volit jediného moderního politika České republiky Jiřího Paroubka předsedou ČSSD. Ale teď vážně, tohle nechystáme. Ostatně si myslím, že by to bylo, tedy svézt všechny členy ČSSD na jedno místo, aby se mohli vyjádřit tajným hlasováním za účasti notářů a sdělovacích prostředků, koho chtějí mít svým předsedou, za demokratičtější nežli sjezdy politických stran, na kterých rozhodují podle klíče 1:50 či 1:200 delegáti zvoleni na konferencích v okresech či krajích. Chce to klidně uvažovat o takové alternativě. Ale žádná taková alternativa nebyla v orgánech sociální demokracie vážně projednávána.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:24Autor: Jana Vronská

Otázka: Dobrý den, pane Paroubku. Jak hodnotíte stav bezpečnostních složek ČR? Máte signály o tom, že jsou dnes některé útvary, které slouží jako nástroj některých členů vlády, například Ivana Langera (viz poslední vydání týdeníku Respekt)?

Jiří Paroubek: Myslím, že situace je vážnější než si i já chci uvědomit. Pan Langer ovládl českou policii, respektive její klíčové body, a neváhá ji používat ke svým politickým cílům.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:26Autor: volič

Otázka: Pane Paroubku jakým způsobem plánujete snižovat deficity, když vymýšlíte nové dávky za desítky miliard Kč?Nepřijde vám ubohé, že ve svém volebním programu nanabízíte žádnou skutečnou alternativu, ale jen zvyšování dávek?j

Jiří Paroubek: Myslím, že se na věci díváte příliš jednostranně. Za minulý rok byl schodek veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu na úrovni 1,59%. To je historicky nejnižší schodek za dobu existence České republiky. Připomínám, že státní rozpočet na rok 2007 schvalovala, respektive připravovala, ještě vláda pod mým vedením. Kde vidíte ty schodky? My jsme věci měli plně pod kontrolou a já přeji této vládě, aby dosáhla alespoň srovnatelného výsledku za rok 2008.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:27Autor: jan

Otázka: Dobrý den, podle Vás je koncentrace moci špatná, nebylo by lepší, dát veškerou moc pracujícímu lidu který by byl veden skromným, ale uvážlivým vůdcovským typem, někým Vám podobným ? Děkuji.

Jiří Paroubek: Děkuji za otázku, ale odpověď nemá myslím smysl. Vy jste přesvědčen o své pravdě a mně byste rád hodil do ohně pekelného. Vás asi nepřesvědčím.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:30Autor: Kryštof

Otázka: Jak je to s vaší současnou situací ve straně? Není náhodou názor Bohumila Sobotky na členství Gruzie v NATO, za který dostal od vaší maličkosti vypeskováno, náznakem vaší oslabující diktátorské role v socdem?

Jiří Paroubek: Zajímalo by mě, kde berete ty "přesné" informace. Včera vedení sociální demokracie přijalo prohlášení k situaci v Gruzii. A je potřeba blog B. Sobotky číst pozorně. Členství Gruzie v NATO připadá podle něj v úvahu, pokud tato země splní obvyklé podmínky. To znamená uplatní určitou úroveň demokracie a urovná vztahy se svými sousedy. Úroveň demokracie v Gruzii není právě optimální a se svými sousedy nemá Gruzie toho času ideálně uspořádané vztahy, to jistě připustíte. My se s pohledem na věci s B. Sobotkou nelišíme. To je jenom snaha pana redaktora Ovčáčka za každou cenu hledat rozpory ve věcech, kde nejsou.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:33Autor: Eva

Otázka: Dobrý den pane poslanče,
jak je možné, že jste coby předseda vlády nevěděl o konzultacích s Američany stran výstavby radarové základny USA. Buďto lžete nebo máte pravdu a v tom případě jsem zděšena ještě více. Neinformovaný premiér = špatný premiér.

Jiří Paroubek: Myslím, že jsem na to už odpověděl. Dodám snad jenom to, že na ministerstvu obrany probíhají desítky technických konzultací v otázkách například zbraňových systémů. Premiér je o nich informován až tehdy, pokud se to ukáže jako nezbytné. Pokud by Američané na základě technických konzultací usoudili, že zde nechtějí z nejrůznějších důvodů umístit prvky protiraketové obrany, vůbec bych se o celé věci nedozvěděl. Ostatně, premiérem jsem byl třináct měsíců a ani Stanislav Gross nepovažoval celou věc za tak důležitou, aby mně o ní při odchodu z funkce premiéra, poté, co jsem se já stal premiérem, informoval. A znovu opakuji, nevím, proč by mě souhlas některých představitelů ČSSD s technickými konzultacemi s Američany měl v něčem zavazovat. Představte si, že by byla například konzultována dodávka nějakých speciálních zbraní, no ale je věcí vlády, jak se k té záležitosti postaví.

Odpovězeno: 28. 08. | 13:35Autor: cml11

Otázka: Dobrý den přeji. Nemyslíte si, že svým destruktivně plamenným vystupováním vůči neexistujícím nepřátelům odrazujete potenciální voliče své strany? Osobně volím vždy stranu, kterou v danou chvíli považuji za nejmenší zlo a toto mi u ČSSD brání dát jí hlas. Nešlo by s tím něco dělat? Děkuji

Jiří Paroubek: Podle průzkumů veřejného mínění, zpracovaného renomovanou agenturou pro výzkum veřejného mínění, považuje 64% občanů sociální demokracii za nejdemokratičtější stranu. Druhou nejdemokratičtější stranou je podle tohoto průzkumu Strana zelených (48%) a poté ODS (44%). Dnešní sociální demokracie má před ODS signifikantní náskok ve volebních preferencích, takový náskok, jaký nikdy neměla. Nevím, proč bych si měl myslet, že máte pravdu při mém hodnocení.

 

Právě se děje

Další zprávy