Paroubek napsal Riceové: Nepodepisujte smlouvu o radaru

pra
30. 5. 2008 15:45
Podepsání by prý podpořilo negativní vztah Čechů k USA
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek napsal dopis ministryni zahraničí USA Condoleeze Riceové. V něm ji žádá, aby zvážila uzavření smlouvy o výstavbě americké radarové základny na našem území.

Paroubek se na Riceovou obrací jako „předseda nejsilnější opoziční politické strany České republiky" i jako „politik, který chápe význam vzájemně dobrých a užitečných vztahů se Spojenými státy americkými".

Čtěte také: Další průzkum k radaru: Dvě třetiny obyvatel proti

Právě „jinak skvělé vzájemné vztahy" mezi oběma státy by podle Paroubka mohlo narušit neschválení smlouvy o radaru.

„Krok, který volím, není zcela standardní, ale z hlediska vnitrostátního jde o legitimní odpověď na takřka spiklenecké schválení smlouvy o výstavbě amerického radaru během posledního zasedání české vlády," píše Paroubek a dodává, že dle průzkumů veřejného mínění jeho dopis odpovídá představám drtivé většiny českých občanů.

Foto: Reuters

„Je mou morální i politickou povinností zabránit tomu, aby vláda USA učinila krok, který jen posílí negativní reakce občanů nejen vůči radaru, ale zejména proti Spojeným státům americkým," píše předseda ČSSD americké ministryni zahraničí.

Riceové také vysvětluje stanovisko ČSSD k otázce radaru. „Pro zřízení radaru nevidíme jakoukoliv potřebu z hlediska bezpečnostních zájmů země. Naopak respektujeme obavy a odpor našich blízkých sousedů, Slovenska i Rakouska, které trvale proti jeho vybudování protestují," uvádí Paroubek s tím, že jednoznačné stanovisko nemá ani vláda Německa.

Čtěte také: Radar se zase odsouvá. Riceová přijede až v červenci

Paroubek též připomíná, že prezidentský mandát George Bushe se blíží ke konci, a proto „není moudré několik měsíců před uplynutím mandátu administrativy prezidenta Bushe, vystavovat naše jinak skvělé spojenecké vztahy riziku nepříjemného výsledku v podobě neschválení smlouvy."

Podle předsedy ČSSD, který Riceovou žádá, aby „dopis přijala jako dopis upřímného přítele USA", by bylo „v současné etapě nejrozumnějším řešením předmětné smlouvy vůbec neuzavírat".

Právě kvůli ní se však Riceová v červenci chystá do Česka. Hlavní smlouvu o radaru už schválil český kabinet. Spolu s ní by americká ministryně zahraničí měla podepsat také smlouvu SOFA, která se zabývá pobytem amerických vojáků a působením amerických firem v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy