Paroubek: Až budou důkazy o Íránu, radar podpoříme

ina
7. 11. 2007 11:05
Lídr ČSSD vyjednává o radaru v USA
Foto: Ondřej Besperát

Washington, Praha - Pokud budou na stole důkazy, že Írán vlastní balistické rakety, podpoříme americký radar, oznámil za nejsilnější opoziční stranu její lídr Jiří Paroubek. Zatím je ale nevidím, dodal.

Šéf ČSSD to podle serveru České noviny uvedl ve Washingtonu po jednání s představiteli protiraketové agentury MDA, minsterstva obrany a Demokratické strany.

ČSSD doposud umístění radaru na českém území odmítá. Změnit se to může, pokud se prokáže reální hrozba ze strany Íránu, což Spojené státy Americké označují jako jeden z hlavních argumentů pro svůj protiraketový štít. Paroubek ale zatím tvrdí, že toto nebezpečí považuje za "virtuální realitu" a ke změně postoje sociálních demokratů tedy zatím není důvod.

Možná za sedm až deset let

"Pokud třeba v budoucnu tady (íránské) balistické rakety budou, jsme připraveni třeba modifikovat své stanovisko. Ale to blízké budoucno vypadá ne za pár let, ale za nějakých sedm až deset let.... Řekl jsem, že k tomu, abychom změnili eventuálně v budoucnosti názor, se musí něco stát. Nemůže to být nějaká virtuální realita," uvedl podle serveru České noviny Paroubek. "Musely by tady být ty balistické rakety a ty v Íránu nejsou," dodal.

Současná americká administrativa i některé evropské vlády podezřívají Írán, že vyvíjí jaderné zbraně. Teherán to ovšem popírá a tvrdí, že usiluje pouze o mírové využití atomové energie. Letos v únoru Írán oznámil, že úspěšně vyzkoušel sondážní raketu určenou údajně k vědeckým účelům, jejíž technologie by se ale podle západních odborníků mohla použít i pro výrobu mezikontinentálních balistických střel.

Předseda ČSSD při rozhovorech ve Washingtonu připomněl, že více než 60 procent českých občanů je proti radaru a že jeho strana nevidí důvody pro jeho umístění na českém území. Nic na tom nemění ani pondělní dohoda českých a amerických vyjednavačů o trvalé přítomnosti českých vojáků na zvažované radarové základně v Brdech a na velitelství protiraketové obrany USA v Coloradu.

 

Právě se děje

Další zprávy