Parlamentní strany posilují na úkor malých hráčů

Domácí Domácí
21. 9. 2010 17:50
Volební průzkum CVVM naznačuje, že by si všechny strany v Poslanecké sněmovně polepšily
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud by se volby do poslanecké sněmovny konaly dnes, pak by k urnám dorazilo přibližně stejně lidí, jako v květnu. Stranám, jež se do dolní komory parlamentu dostaly, by ale naházely více hlasů. Vyplývá to z čerstvého průzkumu agentury CVVM.

Podle něj by 60 procent lidí volit šlo - tedy konkrétně 31 procent rozhodně a 29 procent asi ano. U posledních voleb bylo necelých 63 procent.

Volební výsledek by vypadal rovněž velmi podobně. Z těch, co by volit šli a nebo si nebyli jisti, by pětina hodila hlas ČSSD, patnáct procent z nich by pak preferovalo ODS, jen 10,5 procenta všech hlasů by připadlo TOP 09.

Odraz volebních výsledků je však patrnější z čísel, která přináší tzv. volební model, který zahrnuje pouze ty respondenty, kteří by "rozhodně" nebo "spíše ano" k volbám dorazili. Tam ČSSD kraluje se 27 procenty získaných hlasů, ODS je v závěsu s 23,5 procenty, TOP 09 je třetí s 16,5 procenty, 14 procent by dostala strana Věci veřejné a předběhla by tak komunisty s 12,5 procenty hlasů.

Daleko za hranicí volitelnosti by pak byly KDU-ČSL (2,5 procenta) a Strana zelených (1 procento).

Volby na konci května pro srovnání dopadly následovně: 22 procent pro ČSSD, 20 procent pro ODS, 16,7 procenta pro TOP 09, přes 11 procent pro KSČM a necelých 11 procent získali "Véčkaři".

Jedinou změnou v pořadí by tak bylo posílení VV.

 

Právě se děje

Další zprávy