Parkanová letí do USA. Stvrdí druhou smlouvu k radaru?

Kateřina Eliášová
10. 7. 2008 9:57
Ministryně bude jednat o protiraketové obraně
Poslankyně i ministr obrany v jedné osobě - Vlasta Parkanová (KDU-ČSL).
Poslankyně i ministr obrany v jedné osobě - Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už příští středu odjíždí ministryně obrany Vlasta Parkanová na čtyřdenní návštěvu Spojených států. Hlavním tématem bude protiraketová obrana.

Mluvčí resortu Andrej Čírtek nevyloučil, že by mohla podepsat dvoustrannou doplňující dohodu ke smlouvě NATO-SOFA, která je klíčovým doplňkem hlavní dohody o radaru podepsané tento týden - definuje totiž podmínky pobytu Američanů na radarové základně.

"Teoretická možnost tu je, nevylučuji to. Záleží, jestli se do té doby podaří dojednat zbývající kapitolu, tedy daně," uvedl Čírtek.

Událost týdne: Schwarzenberg a Riceová podepsali smlouvu o radaru

Zbývá dořešit, jakým způsobem se budou zdaňovat dodavatelé zboží a služeb pro radarovou základnu. "V jiných státech u amerických zařízení platí režim, že zdanění není. Ovšem pro nás to není dogma, my na to máme jiný pohled," vysvětlil Čírtek.

Smlouvu by ale ještě předtím musela projednat a odsouhlasit vláda.

Dokument: Dohoda s USA o radarové základně v Česku 

Washington, Colorado Springs, Fort Greely

Ministryně Parkanová navštíví hned tři místa, důležitá pro systém protiraketové obrany. Ve Washingtonu to bude samotné sídlo Agentury raketové obrany, její velitelství v Colorado Springs a také základna protiraketové obrany ve Fort Greely na Aljašce.

"Hlavním účelem a tématem návštěvy Spojených států je zapojení České republiky do systému protiraketové obrany, druhou částí programu jsou rozhovory s ministrem obrany Robertem Gatesem," řekl Aktuálně.cz Andrej Čírtek.

Foto: repro Aktuálně.cz
Radar v Česku:
Jak dál s českým radarem v USA? Záleží na Obamovi
Medveděv: Přemýšlíme o odvetě za radar v Česku
Bursík věří, že přesvědčí rebely o americkém radaru

Ministryně Parkanová ho seznámí s tím, jak probíhají v Česku přípravy na stavbu radaru, proberou i stav vyjednávání smlouvy SOFA.

Čtěte: Gates: Íránský test je důkaz, že radar potřebujeme

Ministři ale nebudou probírat přesné znění smlouvy, konkrétní paragrafy dojednává vyjednávací tým. Jeden z hlavních vyjednavačů, sekční ředitel Ivan Dvořák, pojede do Spojených států spolu s ministryní.

Čírtek potvrdil, že doplňková česko-americká smlouva k dohodě NATO-SOFA je až na kapitolu daně vyjednaná, existuje už i oficiální překlad.

 

Právě se děje

Další zprávy