Ostravská ČSSD potvrdila vyloučení primátora Kajnara

ČTK ČTK
24. 2. 2014 19:45
Strana primátorovi vytýká žaloby, které na ni podal před podzimními volbami.
Ostravak Petr Kajnar, no přeci průmysl a k tomu obchod
Ostravak Petr Kajnar, no přeci průmysl a k tomu obchod | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Vedení ostravské ČSSD dnes potvrdilo zrušení členství ve straně ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi. Na dnešním jednání Okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava se pro jeho odchod ze strany vyslovilo 15 z 16 přítomných členů. Informaci ČTK potvrdil předseda ostravských sociálních demokratů Adam Rykala. Spolustraníci primátorovi vytýkají žaloby, které na stranu podal před podzimními předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. Kajnar se může ještě odvolat k okresní konferenci, která se koná v březnu.

Návrh na zrušení členství vzešel z místní organizace Ostrava-Poruba, kde je Kajnar řadovým členem. Na lednové členské schůzi se proti ostravskému primátorovi postavilo 101 ze 120 přítomných členů porubské ČSSD. Primátor loni před volbami dvakrát neúspěšně napadl u soudu kandidátku své strany, která podle jeho mínění nebyla sestavena demokratickým způsobem. Kajnar, tehdy ještě předseda moravskoslezské ČSSD, na ní chyběl. Někteří členové sociální demokracie Kajnara později vyzvali k tomu, aby se vzdal svého členství ve straně, což neučinil.

Ani verdikt okresního výkonného výboru ale nemusí být konečný, vyloučený primátor se může ještě odvolat k okresní konferenci. Pokud potvrdí vyloučení i ta, je možné se už jen obrátit na soud, jak už v uplynulých letech vyloučení členové ČSSD několikrát učinili.

Osmapadesátiletý Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy