Opozice chce kvůli podpoře biopaliv vyslovit nedůvěru vládě

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 21. 5. 2015 13:52
Ve Sněmovně to oznámila trojice TOP 09, ODS a Úsvit. Podle premiéra Sobotky jde o plané gesto, opozice totiž nebude mít dostatek hlasů.
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Opoziční TOP 09, ODS a Úsvit navrhnou svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv.

Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek následně vládu nařkl z korupce.

"Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto," reagoval na záměr části opozice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš krok opozice komentoval v podobném duchu. Středeční jednání podle něj bylo skandální. "Pevně doufám, že se všichni občané dívali na jednání Poslanecké sněmovny a měli z toho nějaký pocit. Myslím, že je to další způsob, jak nás chce Miroslav Kalousek zdržovat od práce," hřímal očividně rozladěný Babiš.

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je kritika koalice důkazem toho, že opozice nemá konkrétní téma. "Jejich jediné téma je Babiš. Tak to bohužel ve Sněmovně funguje," podotkl.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) důvod, proč by se zvláštní schůze měla konat, vůbec nevidí. "Vzhledem k tomu, že je tady stále v prvním čtení tisk 418, kde se ta diskuse vede," řekl novinářům Jurečka. Sám předpokládá, že lidovci budou jako koaliční strana jednotně hlasovat proti opozičnímu návrhu.

Názorový obrat v ANO

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg je přesvědčen, že vládní politici při středečním hlasování upřednostnili zájmy Agrofertu, tedy firmy, kterou vlastní předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Výsledkem hlasování je podle Schwarzenberga všeobecný stav nedůvěry jak v koalici, tak mimo ni.

Narážel tak na to, že ANO svůj názorový obrat zdůvodňovalo žádostí koaličních partnerů. Jak sociální demokracie, tak lidovci ale odmítli, že by takový požadavek vyjádřili. Lidovci navíc za toto tvrzení požadují omluvu. Předseda poslanců ANO Faltýnek avizoval, že ještě ve čtvrtek navštíví lidovecký klub a své výroky jim vysvětlí. 

Předseda ODS Petr Fiala má za to, že hlasování o biopalivech, na jejichž výrobě se Babišovy firmy podílejí, je dalším projevem kolosálního střetu zájmů ministra financí. "My jsme tady svědky jakési tiché dohody, na které funguje vládní koalice," řekl. Dohoda podle něj spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy.

Podle Jurečky má ale máslo na hlavě zejména Miroslav Kalousek. "Je třeba si uvědomit, že do dnešního dne tu byla jím uvedená stoprocentní podpora biopaliv. A to za situace, kdy už v roce 2009 věděl, že dominantním hráčem v této oblasti bude skupina Agrofert. Tehdy mu to nevadilo a ve své řeči uváděl, že do poslední kapky krve a potu je třeba tuto podporu zavádět," vrátil exministrovi jeho výpady. Stejně reagoval i šéf lidovců Pavel Bělobrádek, podle něhož jde o pokrytectví opozice.

Komunisté svůj postup teprve zváží

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat písemně nejméně 50 poslanců. K projednání takového návrhu svolá předseda Sněmovny neprodleně schůzi. Hlasuje se podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

Fiala ve čtvrtek uvedl, že opoziční strany mají už prakticky všechny podpisy svých poslanců. Šéfovi Sněmovny je předají pravděpodobně v pátek.

Šance, že by mohlo vyslovení důvěry projít, je ale minimální. Opozice by totiž musela získat podporu komunistů a právě buď lidovců, nebo několika jiných koaličních poslanců.

Šéf komunistické frakce Pavel Kováčik nevyloučil, že by se KSČM k TOP 09, ODS a Úsvitu připojila. "Pro nás je to věc docela zásadní. Vládu jsme nepodpořili, důvěru jsme jí nedali, ale to v tuto chvíli nic neznamená. Budeme důkladně posuzovat všechny dosavadní kroky vlády," prohlásil Kováčik s tím, že o věci bude jednat jak stínová vláda, tak i poslanecký klub.

Téma biopaliv je však podle předsedy klubu pouhou záminkou. "Není to to hlavní, co by mělo vést k hlasování o nedůvěře vládě," doplnil. Podle něj by debata měla probíhat věcně, bez osobních výpadů. Narážel tak například na to, že Jurečka s Babišem prohlásili na Kalouskovu adresu, že byl opilý.

 

Právě se děje

Další zprávy