Omezíme si imunitu, volají politici. Pokolikáté už?

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
12. 7. 2009 14:00
Vláda v pondělí projedná návrh Strany zelených
S poslední snahou omezit imunitu přišli zelení. Hned to bylo označeno jako předvolední populismus.
S poslední snahou omezit imunitu přišli zelení. Hned to bylo označeno jako předvolední populismus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Vyhodíte ji dveřmi, vrátí se vám oknem," tak svého času mluvil o imunitě předseda sněmovny Milan Uhde, když přesvědčoval poslance, že změna jejich nadřazenosti před zákony je nevyhnutelná. Marně.

Politici se sice už skoro patnáct let naoko shodnou, že imunita je přehnaná, ale nikdy se neshodnou, jak přesně ji omezit.

Imunita se nyní vrací znovu. V pondělí bude vláda projednávat návrh poslanců Strany zelených, aby se imunita týkala jen projevů na půdě parlamentu. Poslance a senátory by police mohla začít stíhat, jako všechny ostatní, souhlas jednotlivých komor by už nepotřebovala. Policisté by mohli zákonodárce i zatknout, pokud by ho přistihli při páchání trestného činu.

Foto: Reuters
Srovnejte si:
Poslanci po Evropě imunitu mají, ale omezenou

Zelení: Je to předvolební test politiků 

Na Stranu zelených se ihned snesla kritika, že jde jen o populismus kvůli podzimním volbám. S tím zelení nesouhlasí, připouštějí ale, že jde o jakýsi předvolební test. "Veřejnost by teď měla pozorně sledovat, jak se k nim jednotliví zákonodárci postaví," řekl předseda strany Ondřej Liška.

Záměr zelených má jedno velké ale: Sněmovnu do voleb čeká už jen jediná řádná schůze. Zelení musí dostat návrh zákona na už tak nabitý program a prosadit zrychlené schválení v prvním čtení.

Své výsadní postavení ve věcech přestupků a trestných bude parlament řešit nejméně popatnácté. Návrhy šly ze sněmovny i senátu a od různých partají - nejčastěji lidovců.

Senát řekl ne konci doživotní imunity

Asi nejblíže bylo částečné zrušení imunity v roce 2005, kdy poslaneckou sněmovnou s velkou podporou prošla změna ústavy, která rušila doživotní imunitu a zaváděla jen dočasnou imunitu po dobu trvání mandátu.

Dočasná imunita ale překvapivě narazila v senátu. Důvodem ale prý nebylo to, že by se senátoři nechtěli imunity vzdát, ale naopak to, že se jí chtěli zbavit úplně. Tak vysvětloval svůj hlas proti změně třeba senátor Jaroslav Kubera.

"Tahle salámová metoda se mi příčí, když už omezit, tak pořádně," řekl tehdy Kubera deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy