Ombudsman: Ruml jako zástupce neprošel

Tomáš Fránek
5. 10. 2006 15:55
Praha - Senátoři chtějí, aby se novým veřejným ochráncem práv stal buď nynější ombudsman Otakar Motejl, nebo senátorka Jitka Seitlová.
Otakar Motejl dostává od Senátu další šanci.
Otakar Motejl dostává od Senátu další šanci. | Foto: Ludvík Hradilek

Poslancům, kteří o novém veřejném ochránci práv rozhodnou defintivně, tak senátoři dali na výběr, neupřednostnili žádného z kandidátů.

Motejl získal dostatečný počet hlasů už v prvním kole volby, jeho protikandidátce Jitce Seitlová chyběly dva hlasy. Potřebný počet hlasů tak získala ve druhém kole, kdy pro ni hlasovalo o pět senátorů méně než Motejl v prvním kole.

Na zástupce ombusmana senátoři navrhli Seitlovou, druhý kandidát Jan Ruml, někdejší ministr vnitra a šéf US-DEU, ale neprošel, v žádném ze dvou kol nezískal dostatek hlasů. Chyběl mu jediný hlas.

Další návrh od Klause

Motejl i senátorka Seitlová potvrdili, že kompetence ombudsmana považují za dostatečné.

Jitka Seitlová
Jitka Seitlová | Foto: Ludvík Hradilek

Znovuzvolení Motejla navrhli senátoři z Klubu otevřené demokracie a ČSSD, Seitlovou  zase Senátního klub SNK.Motejl se rozhodl znovu kandidovat kvůli zachování kontinuity v práci úřadu. Jeho zástupkyně Anna Šabatová nominaci z rodinných důvodů odmítla.

Šestileté funkční období současného veřejného ochránce práv a jeho zástupkyně končí letošního 18. prosince.

Konečné slovo o tom, kdo bude novým veřejným ochráncem práv, bude mít Poslanecká sněmovna, která má nominace od Senátu a od prezidenta republiky posoudit. Prezident své návrhy zatím nezveřejnil.

Jan Ruml by se mohl stát ombudsmanovým zástupcem.
Jan Ruml by se mohl stát ombudsmanovým zástupcem. | Foto: Ludvík Hradilek

Klaus byl v minulosti proti vzniku úřadu. "Ombudsman je věcí zbytečnou, mylnou, falešnou," řekl Klaus v březnu 1996.

"Je to úřad, který nic nepřinesl, ničemu nepomohl. Je to docela dobrá trafika pro někoho. Výkonnost toho úřadu se mi zdá mizivá, mizivě nízká," řekl v říjnu 2003, kdy už byl zvolen prezidentem.

Stížností přibývá

Počet stížností poslaných do kanceláře veřejného ochránce práv roste.

Za minulý rok obdržel ombudsman 4939 podnětů, což je o 524 více než o rok dříve. Ve 38 případech se začal úřad ombudsmana zajímat o případ z vlastní iniciativy, jedenáct kauz vyhodnotil jako zvlášť důležité.

Na seznamu důležitých problémů bylo například právo pacienta a pozůstalých na informace ze zdravotnické dokumentace, postavení a činnost Pozemkového fondu, problém dvojího občanství či sirotčích důchodů, zdravotního pojištění cizinců nebo provádění sterilizací

 

Právě se děje

Další zprávy