Okamura nechce do výborů. Plánuje budovat Úsvit

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
4. 12. 2013 16:15
Místo práce ve výborech se chce Okamura věnovat voličům a budování strany.
Tomio Okamura
Tomio Okamura | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Přišel jsem do Sněmovny pracovat, sliboval Tomio Okamura po svém zvolení poslancem.

Nyní to ale vypadá, že spíše než zdlouhavá zasedání sněmovních výborů ho lákají setkání s občany a budování vlastní strany.

Okamurovo jméno se neobjevuje v žádném z návrhů na obsazení 17 sněmovních výborů, které ve středu projednávají poslanci.

"Dohodl jsem se s našimi poslanci, aby odborně zajišťovali výbory, abych se já mohl věnovat straně jako celku, kontaktu s občany a budování Úsvitu přímé demokracie," řekl Okamura.

O Okamurovi se přitom v zákulisí spekulovalo jako o možném šéfovi obranného výboru. "Ano, naznačovali mi, že jako předseda bych mohl pomýšlet i na vedení výboru," komentoval to šéf Úsvitu.

Předsedové ostatních stran se přitom o členství v nějakém výboru ucházejí. Výjimkou je Bohuslav Sobotka, který se téměř jistě stane premiérem, což je funkce s účastí ve výboru neslučitelná.

Miroslava Němcová (ODS) se uchází o členství v organizačním výboru. V něm z titulu místopředsedy Sněmovny zasednou i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM). 

Karel Schwarzenberg (TOP 09) míří do zahraničního výboru. Andrej Babiš má zájem o funkci v hospodářském výboru. Pokud by se stal ministrem, musel by z výboru zase odejít.

Nemůžu se rozkrájet

Spolustraníci podle všeho chtěli, aby se Okamura zapojil do ústavně-právního výboru, kde pracoval už jako senátor. Okamura však o angažmá neměl zájem.

"Všechny výbory obsazujeme, takže odborná práce je zajištěna. Jsem známý a denně mi chodí až 400 podnětů od občanů. Je potřeba, abych byl k dispozici jim, nemůžu se rozkrájet," dodává šéf Úsvitu.

Okamura nicméně mohl při plánování výborů spoléhat spíše na to, že se nakonec stane místopředsedou Sněmovny. I tato funkce by totiž znamenala, že by ve výborech zasedat nemohl.

"Víte, že ani nevím? Ani se nepamatuju, co jsme řešili dřív. Nejsem člověk, který by usiloval o funkce," říká k této otázce Okamura, který se do vedení Sněmovny pokoušel dostat již dvakrát.

Ani jednou však v souboji s kandidátem TOP 09 nedostal potřebný počet hlasů. Zda se bude ucházet o funkci znovu ve třetí volbě, přímo komentovat nechtěl. Řekl pouze, že Úsvit má o místo nadále zájem a konkrétní jméno musí schválit klub.

 

Právě se děje

Další zprávy