ODS se připomněly černé duše. Ztratila na 1500 členů

ČTK ČTK, Andrej Brabec
17. 4. 2010 13:20
Odešli před pravidelnou platbou členských příspěvků
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Ústí nad Labem - Řady ODS v Ústeckém kraji prořídly tak, že to  po několika měsících připomnělo aféru s účelovým nabírání členstva. Poté co měli členové zaplatit březnové stranické příspěvky, kterými je členství podmíněno, ukázalo se, že stranu opustilo na 1500 lidí.

Krajská manažerka Renata Svatošová pro ČTK uvedla, že v regionu zůstalo ODS 3160 členů. Nejvýrazněji se počty snížily v Mostě a v Děčíně, zejména ve druhém jemnovaném městě aféra s černými dušemi propukla. 

Předseda ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata vysvětluje úbytek členstva zrušením místních sdružení, která byla z účelového nabírání členů podezřelá.

Strana nyní kontroluje členy ze zrušených sdružení a novým organizacím omezuje maximální počty. Kubata se domnívá, že přestup do nových sdružení potrvá ještě několik měsíců.

Nová pravidla

Na odchodu straníků mohou mít podíl i nová pravidla pro delegaci členů do regionální rady a na sněm. Cílem je zabránit účelovým náborům.

Výkonná rada ODS totiž v únoru prosadila změnu pravidel, podle které má mít každá oblast fixní počet delegátů a zbytek se rozdělí dle úspěšnosti jednotlivých krajů ve volbách. Na počtu členů tedy již nebude tolik záležet.

Nikdo by tak neměl být motivován k rozsáhlému náboru lidí, kteří by reprezentovali jeho zájmy.

300 straníku za tři dny

S obřími nábory v Ústeckém kraji se strana potýká již delší dobu. Problematický region je kromě Děčínu a Mostu také Teplicko, výstrahu v minulosti dostali též Ústí nad Labem a Chomutov.

Například v Děčíně během dvou let došlo k trojnásobnému nárůstu členů. Pro registraci více jak 300 straníků stačily pouhé tři dny.

Po této aféře došlo k rozpuštění místního združení, které ale bylo opětovně založeno. Patronát převzal právě šéf ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata.

 

Právě se děje

Další zprávy