ODS pozastavila Bémovi členství ve straně

ČTK ČTK
3. 4. 2012 22:23
Místní sdružení ODS Dejvice-Bubeneč pozastavilo členství ve straně svému předsedovi
Já se vrátím. A očistím se, slibuje Pavel Bém.
Já se vrátím. A očistím se, slibuje Pavel Bém. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místní sdružení ODS Dejvice-Bubeneč v úterý pozastavilo členství ve straně svému předsedovi Pavlu Bémovi. Informoval o tom Ondřej Matěj Hrubeš z oblastního sdružení ODS v Praze 6.

Bém o pozastavení členství sám požádal. Již dříve uvedl, že krok vnímá jako časově omezený. Exprimátor žádostí reagoval na zveřejněné odposlechy telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem, které naznačují lobbistův výrazný vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády.

K pozastavení členství Béma vyzvali premiér a předseda ODS Petr Nečas i pražský primátor a šéf ODS v metropoli Bohuslav Svoboda. V prohlášení, které někdejší primátor zaslal ČTK minulý týden, odmítl, že by se kdykoliv v minulosti dopustil protiprávního jednání.

"Je pro mě obtížně přijatelné, abych v této situaci byl uvnitř ODS, jejímž členem jsem 14 let, vyzýván k vlastním krokům lidmi, kteří jsou v ODS sotva pár dní," napsal Bém.

Bém: Očistím své jméno

Kauza s odposlechy bude podle něj přibližně za půl roku řádně vyšetřena a on tak prý bude mít šanci očistit své jméno. Členům ODS Bém napsal otevřený dopis, v němž popřel například to, že by ovlivňoval výběr ředitele pražské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo že by Janoušek mohl ovlivnit přes úředníka pronájmy a prodeje majetku pražského dopravního podniku.

Neuvěřitelné je podle něho také to, že nezákonně zveřejněné telefonické hovory byly využity k jeho "dehonestaci ve sprostých spekulacích, které jsou vydávány za 'pravdu'."

Podle odposlechů Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Zajišťoval také Bémovi zahraniční cesty, schůzky s politiky nebo nákupy luxusního zboží.

Předseda ODS v Praze 6 a dříve Bémův dlouholetý spolupracovník, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa již dříve uvedl, že Bémovo rozhodnutí pozastavit členství v ODS chápe jako zodpovědný a správný krok.

Připomeňte si: Ještě na něj budete vzpomínat, říkal prezident Klaus při loučení Béma s primátorským žezlem:

 

Právě se děje

Další zprávy