ODS objevuje význam pojmu Vstupenka do cirkusu

Martina Machová Martina Machová
18. 4. 2013 6:00
Ze zklamání nad každodenními poměry ubývají ODS členové. Co ti, kteří zůstávají?
Po kongresu je všechno stejné.
Po kongresu je všechno stejné. | Foto: Ludvík Hradilek

Semily - Ještě loni touto dobou měla hlavní vládní strana 25,24 tisíce členů. Teď je toto číslo 21,55 tisíc členů. Vyplnily se tak odhady, že ODS odejde deset až dvacet procent členů.

Situace v jednotlivých regionech je pak mnohde mnohem černější. Jak uvedl deník Insider, jen v Libereckém kraji zmizelo ODS více než 20 procent členů. Z 993 místních občanských demokratů zůstalo 792.

Polovina všech, kteří odešli, byla z okresu Semily. Právě tam se Insider vypravil a zjistil, že z 380 členů zde ODS opustily 102 osoby, tedy více než čtvrtina. Tím Semilsko znatelně překonává celostátně odhadovaný stranický průměr.

Mezi těmi, kdo už nechtějí v Občanské demokratické straně pokračovat, je například někdejší poslanec Stanislav Pěnička.

"Pořád se ale cítím jako odeesák," říká tento bývalý regionální předseda organizace na Semilsku. Na podzim kandidoval do Senátu - ne už v barvách své strany, ale pod vlajkou místního hnutí Semiláci.

Kdysi vlivného muže odvedlo ze strany - navzdory přetrvávajícímu silnému poutu - zklamání, že od pádu v hierarchii ODS nemůže prolomit neprostupnou hráz regionální stranické elity, která drží své pozice a rozhoduje.

Muž, který k takové elitě možná ještě před lety patřil, tak nyní ztělesňuje důvody, kvůli nimž členové ODS partaj opouštějí.

Na Semilsku je tento odliv masivní. A i z řad těch, co příspěvek uhradili, zní věta: "Zaplatili jsme si lístek na pokračování toho cirkusu." Míní poměry v každodenní politice nejsilnější vládní strany.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Proč lidé v ODS čekají na velkou volební porážku?

 

Právě se děje

Další zprávy