ODS na videu přirovnává pád vlády k Mnichovu

Petra Sasínová
28. 3. 2009 18:10
Politickou krizi může s Mnichovem srovnávat jen ignorant, říká politoložka

Praha - ODS pověsila na svou stránku na internetovém serveru You Tube emotivně laděné video, v němž srovnává vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka s Mnichovskou zradou v roce 1938 a srpnem 1968.

"Český stát byl několikrát zrazen a poražen kvůli nenaplněným ambicím a vlastní malosti. Takovou porážkou je i vyslovení nedůvěry vládě v době, kdy předsedá Evropské unii," říká pateticky průvodce videem.

V závěru dramatického videa se nad českou malostí vážně pozastavuje herec a senátor za občanské demokraty Tomáš Töpfer.

Takové srovnání je však evidentně trochu moc. "Srovnávat tyto historické události s pádem vlády Mirka Topolánka, to je naprostá ignorance. Nedostatek školního vzdělání," komentovala video pro Aktuálně.cz například politoložka z Ostravy Jiřina Pavlíková.

"Situace, ve které jsme, je jistě velmi nepříjemná, ale rozhodně to není nic tak strašného. Například v Itálii vlády vydrží asi jako čerstvý chleba a přitom se nic neděje," řekla.

Dodala, že evidentně i ten, kdo způsobil pád vlády, je zaskočen. "Spíše mělo jít o vedení volební kampaně. To, že skutečně padla vláda, nebylo ani v plánu," uvedla Jiřina Pavlíková.

Komu se to líbí?

Z prvních reakcí pod videem se zdá, že se ODS tímto videem netrefila do noty ani svým sympatizantům. Mezi příspěvky od anonymních diváků lze těžko najít jakýkoli pozitivní ohlas.

Třeba uživatel DjEspsix napsal: "V posledních volbách jsem volil ODS a nemám rád socany, ale tohle je moc, totální kravina a věci, co spolu nesouvisej. Třeba je to jenom sestříhaný a nemá to bejt v kuse, nevěřim, že by tohle ODS vypustila..."

Uživatel s přezdívkou Borthei zas napsal: "Přirovávat ústavní proces pádu vlády /přičiněný nadto ne opozicí, ale vlastními poslanci/ s dvěma okupacemi je zrůdnost. Takhle se k dějinám nechová pravicová strana, ale lůza. To bylo křiku po Paroubkově povolebním projevu..."

 

Právě se děje

Další zprávy