ODS je Nečas, ale za nitky tahá Tluchořova silná trojka

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
18. 6. 2010 15:45
Podívejte se, kdo nyní vládne nejsilnější straně chystané vládní koalice. Uvnitř: Grafika
Kdo má mikrofon? Na snímku Petrové Nečas a Tluchoř (napravo).
Kdo má mikrofon? Na snímku Petrové Nečas a Tluchoř (napravo). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejsou to kmotři z regionů ani úřadující předseda Petr Nečas, jehož vliv v ODS v týdnech po sněmovních volbách nejvíce sílí.

Těsně před stranickým kongresem, který mnozí komentátoři označují za historický či převratný, se podle zjištění Aktuálně.cz ukazuje, že mezi občanskými demokraty po volbách nejvíc posílila trojice Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a veřejnosti dosud méně známá členka ODS Gabriela Kloudová.

Zejména Petr Tluchoř je dnes pro Petra Nečase nepostradatelnou postavou. Dobře zvládá vnitrostranické počty i komunikaci s regiony, což je nezbytné pro hladký průběh kongresu.

Středočeský politik tahá za nitky, i když se zprvu do role hlavního Nečasova vyjednavače pasoval Alexandr Vondra. O svoje místo ve straně už se postaral - čtyři dny před kongresem se stal staronovým předsedou poslaneckého klubu a jako takový má jisté místo ve stranickém grémiu.

Ten, který byl mrtev

Přitom den po pádu Mirka Topolánka by si hodně lidí vsadilo na to, že kariéra Petra Tluchoře v ODS končí. Svého šéfa do poslední chvíle hájil, v malostranských barech ladili taktiku a pak i zapíjeli porážku.

Bezprostředně po volbách ale Tluchoř obvolal všechny zvolené poslance ODS a navázal je na sebe.

I proto se z něj stal jeden ze tří hlavních vyjednavačů ODS o vládě, dostal důvěru místo šéfa středočeské ODS Petra Bendla.

Se sháněním hlasů proti bývalému hejtmanovi mu pomohl právě Marek Šnajdr.

Topolánkovi lidé

Zatímco Tluchoř coby staronový šéf poslanecké frakce a Šnajdr jako faktický vládce ministerstva zdravotnictví a novopečený poslanec jsou dostatečně známi, o Gabriele Kloudové toho veřejnost mnoho neví.

Blondýnka Gabriela Kloudová Topolánkovi v zádech. Doprovází jej na výkonnou radu, po níž následoval jeho pád
Blondýnka Gabriela Kloudová Topolánkovi v zádech. Doprovází jej na výkonnou radu, po níž následoval jeho pád | Foto: Ludvík Hradilek

Ambiciózní blondýnka, místostarostka Vodrážkovy Prahy 13, přišla před volbami 2006 do hlavní kanceláře partaje z mělnické ODS. Byla tak v těsné blízkosti tehdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka, později se stala šéfkou jeho kabinetu ve Strakově akademii.

Dostala se tak do nejužšího Topolánkova týmu, kam spolu s Markem Dalíkem patřil i Tluchoř. Spolu s Kloudovou pak celý svůj "aparát", který roky sloužil Topolánkovi, mohli nabídnout Nečasovi.

Lídr ODS do té doby postrádal svůj tým lidí, začal jej fakticky stavět až v posledních týdnech. Tluchoře i Kloudové, která plni roli výkonné spojky, nakonec využil.

Nutnost pro Nečase

Situace v ODS změnila i Petra Nečase. Dosud působil jako solitér, nepojily jej žádné vazby ani s kmotry, ani s vlivnými politiky uvnitř strany.

Před volbami dal jasně najevo, co si přeje: čistou ODS bez nálepky strany pro podnikatele, kterou zezadu ovládají vlivní lobbisté či "velrybáři" lovící černé duše. Nečas postavil svůj kompetenční tým, někteří z jeho členů se pak objevili ve skupině místopředsedů, které si veřejně přeje mít vedle sebe.

Do vedení se však derou lidé, kteří mají za zády vlivné "kmotry" a i Nečas ví, že bez nich to nepůjde.

 

Právě se děje

Další zprávy