ODS blokuje sněmovnu. Bitva o mateřskou bude v pátek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 2. 2010 19:00
Poslanci jednali přes šest hodin, k ničemu ale nedošli
15:00 - Od tří do čtyř hodin Ondřej Liška odpovídal přímo ze sněmovny online čtenářům Aktuálně.cz.
15:00 - Od tří do čtyř hodin Ondřej Liška odpovídal přímo ze sněmovny online čtenářům Aktuálně.cz. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Poslanecké sněmovně pokračuje nepřehledná poziční bitva. "Prolínají se paralelně tři schůze Poslanecké sněmovny. To je nad lidské chápání," posteskl si dnes předseda zelených Ondřej Liška.

Dnešní mimořádná schůze začala - a také skončila - rozpravou o vládním protikorupčním balíčku. Kdy se k němu vrátí, není teď vůbec jasné.

Dlouhé projevy poslanců ODS vpodvečer poslouchal už jen poloprázdný sál a ministr Barták. Přítomnost premiéra nebo jednoho z vicepremiérů je totiž podmínkou, aby schůze mohla pokračovat.

Projevy, obsahující třeba i detailní popis, co se stalo s penězi islandských bank zabavenými na území Velké Británie, trvaly půlhodinu, 40 minut, ba i víc.

Výsledek? Jednání se bude muset přerušit a poslanci budou pokračovat někdy jindy. Zítra totiž začínají hned dvě další mimořádné schůze.

Boj o mateřskou

Vyšší mateřskou prosadíme, rozčilovali se sociální demokraté poté, co ODS s pomocí zelených zablokovala třetí čtení zákonů. "Tento týden podnikneme ještě několik pokusů," ujišťoval Bohuslav Sobotka.

Jeden uskutečnil hned odpoledne. Prosadil, aby se konečné schvalování některých zákonů (mateřská, nemocenská, zrušení zdravotnických poplatků) zařadilo pevně na pátek ráno.

Poslanci se chvíli přeli, jestli je to vůbec možné, když ani není jasné, jaká schůze bude v pátek ráno na pořadu. Pak ale sociální demokraté, komunisté, část lidovců a všichni přítomní zelení zvedli ruku pro.

Mirek Topolánek čeká na přímý vstup do televizních zpráv poté, co sněmovna vyhlásila jeho vládě nedůvěru.
Mirek Topolánek čeká na přímý vstup do televizních zpráv poté, co sněmovna vyhlásila jeho vládě nedůvěru. | Foto: Ondřej Besperát

"Doufám, že mě nikdo nebude podezírat z toho, že bych mohl hlasovat pro takovou procedurální čuňárnu, která se tady odehrála," komentoval to Ivan Langer, když upozorňoval, že hlasoval jinak, než ukazuje sjetina hlasovacího zařízení.

Zdržování zatím vychází

Občanští demokraté mají jasno: budou zdržovat až do data, po kterém bude jasné, že veto Senátu a pak i prezidenta návrh zákona zcela zablokuje a tato sněmovna je nestihne zvrátit.

Vychází to zhruba na začátek března. "Spoléháme právě i na prezidenta," potvrdil předseda ODS Mirek Topolánek. Václav Klaus už ostatně avizoval, že podobné zákony sněmovně vrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy