Odchod z politiky nebude. Talmanová chce do Senátu

Kateřina Eliášová
6. 1. 2010 12:45
Životní partnerka Mirka Topolánka zvažuje kandidaturu na Kutnohorsku, obvodu senátora Moldana
Lucie Talmanová s Mirkem Topolánkem na Hradě
Lucie Talmanová s Mirkem Topolánkem na Hradě | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslankyně a partnerka šéfa ODS Lucie Talmanová sice oznámila, že už nebude kandidovat do sněmovny, ale o odchodu z politiky rozhodnuta není.

Nyní totiž ona i ODS zvažují, že by místopředsedkyně sněmovny a matka Topolánkova syna kandidovala v letošních senátních volbách.

Právě úvahy o kandidatuře Talmanové stojí za tím, že odchod z ODS zvažuje jeden z jejích nejvýraznějších lidí - senátor Bedřich Moldan.  

Neklidné Kutnohorsko

Ten je totiž nyní senátorem zvoleným ve 40. senátním obvodu v Kutné Hoře, který zahrnuje i část Havlíčkobrodska a do něhož Talmanová jako kandidátka míří.

Úvahy o kandidatuře potvrdila Aktuálně.cz sama poslankyně i předseda tamního oblastního sdružení ODS na Kutnohorsku poslanec Pavel Bohatec.

"Mohu potvrdit, že jsem dostala nabídku od místního sdružení, abych letos kandidovala. Neodmítla jsem ji," řekla Aktuálně.cz Lucie Talmanová.

"Lucie Talmanová má jak moji podporu, stejně jako podporu oblastního sdružení," řekl Pavel Bohatec.

Moldan zvažuje přestup do TOP 09

Bedřich Moldan, hlavní autorita ODS v oblasti životního prostředí a spoluautor této části volebního programu, se zatím nerozhodl, zda chce znovu usilovat o senátorský mandát.

A také o tom, zda by to vůbec bylo v barvách ODS.

Moldan totiž zvažuje přestup do TOP 09.

První místopředseda této strany Miroslav Kalousek Aktuálně.cz řekl, že by Moldana coby odborníka pro oblast životního prostředí v TOP 09 rád viděl, oficiální rozhovory ale podle něho s Moldanem zatím nikdo z TOP 09 nevedl.

"Zatím nejsem rozhodnutý, za koho a zda vůbec budu kandidovat. Chci mluvit s předsedou ODS Mirkem Topolánkem i předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Rozhodnu se v řádu dní," řekl Aktuálně.cz Moldan.

Moldan přiznal, že v jeho rozhodování zda kandidovat či přestoupit do TOP 09 hraje roli i fakt, že se o senátorský mandát uchází právě Lucie Talmanová.

Dalším adeptem z řady ODS na post senátora za Kutnohorsko je někdejší poslanec Miroslav Richter.

Talmanová má podmínku

Lucie Talmanová, členka pražské ODS, před časem oznámila, že už nebude znovu kandidovat ve sněmovních volbách. Uvažovala i o možnosti stáhnout se z politiky úplně.

"Zatím to vše zvažuji, vedeme rozhovory, zda je moje kandidatura optimální a také jaké mám šance," vysvětlila Talmanová.

"Region, ve kterém chci kandidovat, znám velmi dobře, 42 let tam trávím svůj volný čas. Vím, kde jsou jeho slabiny a kde je potřeba pomoct," uvedla poslankyně.

Kandidáty do senátu chce ODS znát do konce února, konečné slovo bude mít výkonná rada strany.

"Moji podmínkou kandidatury je, že musím projít všemi primárkami a získat potřebnou podporu. Bez toho se o senát pokoušet nechci," řekla poslankyně.

Šéf havlíčkobrodské ODS Jan Abbrent Aktuálně.cz řekl, že tamní místní sdružení zatím vlastního kandidáta nemají. Čas někoho vybrat je do konce ledna. Poté začnou primárky.

"Zatím se přikláníme ke kandidatuře Lucie Talmanové, ale může se objevit ještě jiný kandidát. Zatím je předčasné dát oficiální stanovisko," sdělil Abbrent.

 

Právě se děje

Další zprávy