Obliba ministrů klesá, Bárta přišel o půlku příznivců

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 5. 2011 15:14
V žebříčku popularity agentury STEM se nejvíc propadli politici Věcí veřejných
Exministři Vít Bárta a Radek John zaznamenali prudký pád popularity.
Exministři Vít Bárta a Radek John zaznamenali prudký pád popularity. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politické aféry posledních týdnů zamíchaly pořadím v oblíbenosti českých politiků. V žebříčku popularity se oproti březnu nejvýrazněji propadli politici Věcí veřejných, například exministr dopravy Vít Bárta (VV) nebo bývalý šéf resortu vnitra a předseda VV Radek John.

Body ztratil také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Oblíbenost stoupla zejména opozičním politikům, vyplývá z průzkumu agentury STEM.

První místo na pomyslném žebříčku zaujímá předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Těsně za ním se umístili jeho spolustraníci Jiří Dienstbier a Michal Hašek. Sociální demokraté na prvních třech místech se podle průzkumu jako jediní mohou chlubit více než padesátiprocentní popularitou.

Bártovi spadla obliba téměř na polovinu

S určitým odstupem za nimi skončili předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), kteří v hodnocení popularity získali od 45 do 43 procent.

V porovnání s březnovým průzkumem si nejvíce pohoršili politici VV, přičemž nejvíce bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Jeho popularita mezi lidmi klesla o 17 procentních bodů takřka na polovinu. S 18 procenty skončil na 22. místě. Shodně o sedm bodů si pohoršili i předseda VV Radek John a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, kteří se umístili s 22 a 23 procenty na 16. a 14. místě.

Ztratil ale i místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra a předseda ODS a vlády Petr Nečas, kteří od března přišli shodně o sedm procentních bodů. Vondra nyní zaujímá s 18 procenty 23. místo a Nečas s 31 procenty 11. místo.

Mezi politiky TOP 09 se pokles týká pouze ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který byl podle agentury před dvěma měsíci naopak jediným politikem, jehož popularita stoupala. Mírně si polepšili předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Agenturního průzkumu se od 2. do 9. května zúčastnilo 1219 respondentů starších osmnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy