O Temelínu diskutujme v Německu a veřejně, nabízí Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 11. 2011 11:08
Předseda české vlády nabídku adresoval kancléřce Angele Merkelové
Petr Nečas na summitu EU. Zdraví se s "motorem" unie, tandemem Angela Merkelová (německá kancléřka) a Nicolas Sarkozy (francouzský prezident).
Petr Nečas na summitu EU. Zdraví se s "motorem" unie, tandemem Angela Merkelová (německá kancléřka) a Nicolas Sarkozy (francouzský prezident). | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas nabízí Německu veřejné diskuze o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Návrh poslal dopisem kancléřce Angele Merkelové.

Společný postup podle Nečase může vést k dalšímu posílení česko-německých vztahů a vzájemné spolupráce nejen v energetické oblasti.

Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál.

Nabídka maximální transparentnosti v citlivé problematice má zaznít ve středu vpodvečer na setkání předsedy české vlády s bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Nečas v dopise, který do berlínského kancléřství přišel podle informací Radiožurnálu minulý pátek, zdůrazňuje zájem na tom, aby dostavba Temelína neměla negativní dopad na "vynikající úroveň česko-německých vztahů".

Předseda české vlády podotýká, že podle evropského práva a předpisů nemá Praha za povinnost veřejnost sousedního státu do debaty o výstavbě dvou nových bloků Temelína zapojit. Nečasův kabinet ale chce vsadit na maximální transparentnost a hodlá německé partnery otevřeně informovat o jednotlivých krocích v rámci dostavby jihočeské elektrárny.

Společnost ČEZ nyní v Temelíně provozuje dva jaderné bloky, stavba třetího a čtvrtého má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči o dostavbu by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

 

Právě se děje

Další zprávy