Nový šéf ODS se opřel do kmotrů, přečtěte si jeho řeč

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
20. 6. 2010 11:45
DOKUMENT: S čím oslovil straníky Petr Nečas předtím, než byl drtivě zvolen
Foto: Jan Langer

Dokument - Vážené delegátky kongresu, vážení delegáti kongresu, dámy a pánové,

včera jsem velice pečlivě poslouchal diskusi, kterou jsme tady vedli. Také jsem si večer projel celou řadu serverů s ohlasy na tuto diskusi a také s našimi výroky na vlastní adresu. Myslím si, že je dobře, že tady včera zazněla velmi silně sebekritika, že tady voliči od nás slyšeli určitý výraz pokory vůči volebnímu výsledku, který jsme zaznamenali. Na druhé straně ale musíme držet velmi tenkou hranici mezi sebekritikou a svým druhem sebemrskačství.

Proto bych chtěl připomenout několik důležitých faktů, které bychom měli vzít v potaz. 27 % všech vysokoškolsky vzdělaných občanů ČR volilo v těchto volbách občanské demokraty. 37 % všech podnikatelů v ČR volilo v těchto volbách občanské demokraty. Mimochodem TOP 09 pouze 23 % z nich. Mladí do 21 let - ano - volili častěji TOP 09 než ODS, mladí do 29 let - to již bylo vyrovnáno a potom ve všech dalších věkových kategoriích jsme měli nad TOP 09 převahu, neřku-li, že v těch mladých voličích jsme výrazně poráželi samozřejmě i sociální demokracii. To, že při 20% volebním výsledku jsme například u lidí nad 60 let, u našich penzistů, dosáhli 17 % podpory, ukazuje jistou stabilitu našeho elektorátu. My jsme vlastně všemi věkovými vrstvami měli 20% podporu s výchylkou plus mínus 3 procentní body. Jinými slovy, dámy a pánové, tento elektorát, který nás volil, je tvrdé jádro ODS. Proti všem předpokladům a proti všem hypotézám jsme neztratili tvrdé jádro ODS, a pokud ano, tak jenom nepatrně. To je nesmírně důležitá informace.

Zůstalo jen tvrdé jádro

Problém našeho volebního výsledku je, že nám právě zůstalo jenom to tvrdé jádro ODS. My jsme přišli o ty méně ukotvené voliče, které jsme ale neodradili naším programem, ale naší nedůvěryhodností a také naším chováním. Volba ODS v těchto volbách letos v květnu od našich voličů byla vyjádřením politického postoje. Volba TOP 09, našeho konkurenta na pravici v těchto volbách, byla výrazem politické emoce. A jak známo, politické emoce přichází a odchází, politický postoj zůstává. Proč to říkám? Chci nám nalít trochu optimismu do žil. Máme své tvrdé jádro, máme na čem budovat. Zvýšíme-li svoji důvěryhodnost, zvýšíme-li svoji serióznost, opět můžeme přitáhnout tradiční pravicové voliče. Máme na to opět tyto volby vyhrávat. Já bych byl velmi rád, abychom tento optimismus neopouštěli, při vší tvrdé práci, při vší sebekritice, kterou máme, máme šanci se opět vrátit do hry jako dominantní síla české pravice.

Musíme generovat ideje

Co musí občanští demokraté udělat? Za prvé musí zůstat jasným, zřetelným a čitelným oponentem české levice. Musí zůstat politickou stranou, které její voliči rozumí, kterou chápou. Za druhé, a to jsem již řekl, musí usilovat o návrat do pozice dominantní pravicové síly v ČR. My přece chceme a musíme opět chtít vyhrávat volby. To je přece základní důvod existence této politické strany - prosazovat náš program. A k tomu potřebujeme tyto volby vyhrávat - to musí zůstat naším základním úkolem jako třetí předpoklad a troufám si říct v mnoha ohledech alfa a omega našeho nastávajícího úsilí. Musíme obnovit důvěryhodnost a serióznost naší strany, její pověst u voličů, především u těch neukotvených středopravých a pravicových voličů, kteří od nás odešli. K tomu mimo jiné, a to je čtvrtý předpoklad, musíme být moderní otevřenou stranou, ne zapouzdřenou sektou. Návrat k zapouzdřené politické straně je cestou zpět. My skutečně musíme být v tomto slova smyslu otevřenou moderní stranou programově, personálně, procedurálně připravenou pro 21. století. Musíme být stranou, a to je pátý předpoklad, s bohatým vnitřním stranickým životem. Proto musíme opět obnovit rytmus pravidelných ideových konferencí, proto musíme opět obnovit činnost odborných komisí. Tato strana opět musí začít generovat ideje. Tato strana musí opět začít politicky pracovat, nejenom na sněmech neustále volit tu nebo onu pozici, sestavovat ty nebo ony kandidátky, ale generovat politiku - politické názory, politické postoje. Pokud k tomuto nedojdeme, začneme jako politická strana degenerovat.

Konec šedých eminencí

Již mnohokrát jsem řekl, a řada z vás má na to stejný názor a zaznělo to ve včerejší diskusi, že klíčovým prvkem je právě onen návrat důvěryhodnosti. Tady musím říci, že jedním z jeho absolutních předpokladů je, že musíme omezit vliv tzv. šedých eminencí. My opravdu musíme dávat přednost politikům s autentickými politickými názory a s autentickými politickými postoji - nositeli těchto politických postojů, ne marionetám, které jsou z dálky z té šedé zóny mezi pomezím světa politiky a byznysu řízené jakýmisi loutkoherci. Ti autentičtí nositelé musí být formovatelé politiky ODS. Chce-li někdo mít politický vliv, musí si říct o politickou odpovědnost, musí vystoupit na světla ramp, musí jít do pozice, kde je volitelný a odvolatelný, kde je kontrolovatelný. Ne zůstávat v příšeří a odtamtud prostřednictvím mobilů, notýsků apod. řídit tuto politickou stranu nebo její místní sdružení nebo oblastní sdružení nebo regionální sdružení. To je jediná možná cesta a touto cestou musíme jít. Neobstojí ani výmluva toho nebo onoho, že on je přece členem oblastního, regionálního nebo dokonce celostátního orgánu politické strany.

Zbavit se nálepky korupce

Dámy a pánové, není přece možné, aby ve výkonné radě seděl třeba někdo, jehož názory my ostatní členové výkonné rady jsme vlastně roky neslyšeli. Není přece možné, aby ve výkonné radě seděli lidé, jejichž odstín nebo tón hlasu já vůbec neznám, protože oni na té výkonné radě nepromluvili. Není možné jezdit na výkonnou radu jenom na náslech s možností získat tam politické kontakty a politický vliv. Výkonná rada musí politicky pracovat, musí generovat politické názory, musí tam probíhat politická diskuse - kdo se do ní nezapojuje, ať zůstane doma nebo nekandiduje. Klíčové v obnově naší důvěryhodnosti je zbavit se nálepky strany spojované s korupcí. Není nic odpudivějšího na našem obrazu, není nic škodlivějšího. Není nic, co nám ubírá více voličů, než že jsme dopustili tuto nálepku a že jsme dopustili toto označkování ODS. Tady nám nebude stačit pouhá verbální distance od této nálepky, pouze se od toho odtahovat. My tady musíme dávat najevo zřetelné kroky, že korupci mezi námi nebudeme tolerovat, že budeme přísní, že nebudeme mávat rukou nad korupčními skandály, ať již se dějí na komunální, krajské nebo i celostátní úrovni. Jedině praktickými kroky dokážeme, že jsme stranou, která je skutečně proti korupci, která proti korupci jenom nemluví.

Kdo bude krást, půjde z vlády

Dámy a pánové, co chtějí voliči od ODS? Co vyjádřili svým hlasováním v těchto volbách? Tři věci v těchto volbách, a proto nás volili. První věc - zastavte zadlužování. Druhá věc - podpořte podnikatele, aby mohli vytvářet pracovní místa. A třetí věc - zastavte korupci. K tomu budeme potřebovat - protože pracujeme na koaličním projektu - velkou míru konstruktivnosti. Ale také bude potřeba - v případě, že vytvoříme tuto vládu (a já jsem pevně přesvědčený, že ano) - předvést kompetentní vládnutí. Kompetentní výkon svých funkcí - přesvědčivý, kvalitní a odborně zdatný. Musíme mít ve vládě - jestliže bude úspěšný tento projekt, a já věřím, že ano - čitelné politické postoje. Ale také, a to chci předeslat, musíme být připraveni přijímat kompromisy. Koaliční kompromis není hana, koaliční kompromis není sprosté slovo. Koaliční kompromis je velmi často nutnost. Nutnost v zájmu země, ano, v takových okamžicích velmi často musíme nadřadit zájmy ČR nad partikulárními zájmy ODS a musíme na to být připraveni. Stane-li se ODS po těchto volbách vládní stranou, musíme poslat jasný vzkaz voličům z hlediska svého chování jako vládní strany.

Stát, dámy a pánové, není kořist. Vládnutí neznamená rozparcelovat tuto zemi na pašalíky vlivu. Být ministrem neznamená pojímat ministerstvo jako léno, kam vtrhne ministr s partičkou svých kamarádů. Jestli předvedeme podobně odpudivý výjev v době svého vládnutí, ztratíme důvěru svých voličů. Kdo to nepochopí, budu-li předsedou ODS a budu-li předsedou vlády, kdo to nepochopí, z vlády odejde, to vám můžu garantovat.

Mimochodem nejsem pan Čistý

Jaký má být, dámy a pánové, předseda ODS? Má být pracovitý a houževnatý. Má mít jasné politické názory a má mít tah na branku. Věřím, že řadu z vás jsem nejenom za poslední týdny přesvědčil, že dokážu být takovým předsedou. Nejsem dokonalý a mám mnoho chyb. Mimochodem nejsem pan Čistý. Jsem alergický na tuto nálepku, protože její akceptování znamená výraz nepokory a arogantní pýchy. Ano, jsem hříšník jako kdokoli z vás v tomto sále, ale jedno můžu říct naprosto sebevědomě - nekradu a jsem neúplatný. A se stejným sebevědomím říkám, že stejná kritéria budu uplatňovat na své okolí. Na své spolupracovníky, na kolegy ve vedení ODS, na širší vedení ODS, na celou ODS jako takovou.

Dámy a pánové, chci vás požádat o vaši důvěru. Chci vás požádat o vaši podporu. Chci vás požádat o váš hlas. Váš hlas rozhodne. Děkuji.

Pozn.: Mezititulky a odstavce jsou redakční.

 

Právě se děje

Další zprávy