Nobelova cena pro EU bude bez Čechů. Měl tam jet Klaus

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
2. 12. 2012 7:34
Mírová cena pro krizí zmítanou Evropskou unii bude v Oslu předána 10. prosince
Klaus s Barrosem na Pražském hradě.
Klaus s Barrosem na Pražském hradě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká vláda i prezident Václav Klaus si nechají ujít letošní předání Nobelovy ceny za mír, která byla udělena Evropské unii.

Česko nebude jediným absentérem. Podle ředitele Nobelova institutu Geira Lundestada se slavnosti nezúčastní státníci z celkem šesti států. Podobně jako Češi nepřijedou ani Britové, obě země pojí odpor k hlubší integraci EU. Švédský premiér Frederik Reinfeldt se omluvil kvůli svému vytíženému programu.

Infromaci přinesl bruselský server EUObserver.

Nobelova cena za mír bude letos předána 10. prosince třem nejvyšším představitelům EU prezidentovi Hermanovi Van Rompuyovi, předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi a předsedovi Evropského parlamentu Martinovi Schulzovi.

„Vláda nemohla poslat svého zástupce, protože nedostala pozvánku. Ta byla určená hlavě státu," řekl Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který jako jediný z českých vládních představitelů ocenění evropské integrace otevřeně, byť s výhradami uvítal.

Podle ministra měl tedy reprezentovat Česko prezident Václav Klaus a ten se rozhodl do norské metropole Oslo nejet. Klaus, který je dlouhodobě silně vyhraněným odpůrcem evropské integrace, ocenění EU kritizoval, označil to například za „vtip".

Podle ČTK pozvánky za Česko dostali prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas. Jeho mluvčí sdělil, že premiér do Norska nepojede kvůli pracovnímu zaneprázdnění.

Francie i Polsko přijdou

Lundestad řekl, že na ceremonii přijedou státníci z 18 zemí, mezi nimiž jsou velké státy jako Francie, Německo, Itálie, Polsko a Španělsko.

Důvodem neúčasti Británie a Česka je dle EUobserver euroskepse premiéra Davida Camerona a prezidenta Václava Klause. Lundestad odmítl spekulovat, zda jde o bojkot.

"Je na nich, aby vysvětlili, proč nepřijedou," řekl.

O výběru EU jako laureáta ceny se po vyhlášení hojně debatovalo a znovu se tak děje před předáním. Ke kritikům se připojila trojice nositelů ceny jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, argentinský sochař a pacifista Adolfo Pérez Esquivel a irská mírová aktivistka Mairead Maguireová.

Ti chtějí, aby nebyla letos udělena prémie osmi milionů švédských korun (23,3 milionu českých korun). Lundestad prohlásil, že za tímto protestem je norský právník Fredrik Heffermehl, který proti rozhodnutím Nobelova výboru protestuje roky. "Prémie ještě nikdy nebyla neudělena," prohlásil Lundestad.

Šéf socialistických poslanců v EP Hannes Swoboda je naopak toho názoru, že "po druhé světové válce byla EU vizí míru a EU mír přinesla". Konference evropských církví a Světová rada církví se však shodně domnívají, že "roli EU coby tvůrce míru pro příští generaci popírá současná ekonomická a humanitární tragédie Řecka".

Další kritiku také vyvolala čerstvá krize v pásmu Gazy. Přes 50 nositelů ceny, umělců, akademiků a diplomatů se domnívá, že by EU mělo být za její svazky s Izraelem ocenění odebráno. Ve společném dopise se poukazuje zejména na masivní podporu izraelského zbrojení příspěvky do jeho vývojového programu.

 

Právě se děje

Další zprávy