Nezávislí: Bobošíkovou už nechceme

10. 2. 2006 16:35
Praha - Hnutí Nezávislí půjde do voleb bez svého dosavadního lídra Jany Bobošíkové. Europoslankyně prý má jiné představy o předvolební kampani.

Bobošíkovou zřejmě nahradí poslankyně Jana Hamplová, kterou favorizuje předseda strany František Zwyrtek. Ten má také stát za ukončením spolupráce s Bobošíkovou.

"Paní Bobošíková chtěla rozhodovat o volební kampani v daleko větší míře, než by mohli Nezávislí akceptovat," uvedla jako oficiální odůvodnění pro rozchod s Bobošíkovou mluvčí Nezávislých Dušica Zimová.

S tím europoslankyně Bobošíková nesouhlasí. Její asistent Karel Škácha deníku Aktuálně.cz sdělil, že za celým případem stojí spíše to, že Bobošíková upozornila na nesrovnalosti ve stranických financích a na porušování stanov.

Spory o finance

Tento názor sdílí i předsedkyně Nezávislých v Olomouci a členka republikové rady Monika Holečková. "Na jednání republikové rady, která rozhodovala o ukončení spolupráce s Bobošíkovou, nebylo pozváno pět členů z patnácti. Tím byly porušeny stanovy," říká Holečková.

Nesouhlasí ani s tím, jak strana oficiálně zdůvodnila konec spolupráce. "Na kampani byla docela shoda. Problém byl v tom, že vedení na ni nechtělo uvolnit peníze," tvrdí Holečková. "Náš rozpočet je 2,8 miliónů, na kampaň mělo jít ale jenom 200 tisíc. Vedení si asi myslelo, že zbytek si rozdělí na cesťácích a dietách," řekla deníku Aktuálně.cz Holečková.

Sama Bobošíková ČTK řekla, že o ukončení spolupráce nic neví, o rozhodnutí se prý dozvěděla až z médií. Odmítá tvrzení hnutí, že neodpověděla na jeho dopis, v němž ji jeho představitelé žádali o konečné stanovisko k respektování jejich názoru. "Je to bohapustá lež. Máme doloženo, že moje odpověď leží na podatelně hnutí," uvedla Bobošíková. Dodala, že za hnutí bude nadále vystupovat.

Kdo jsou Nezávislí

Nezávislí se definují jako liberálně-středové hnutí se zaměřením na komunální politiku. V oblasti ekonomiky prosazují vyrovnaný rozpočet, v zahraniční politice obranu českých zájmů v EU a právní nedotknutelnost Benešových dekretů. O sociálních dávkách či daních mají v mnohem větší míře rozhodovat obce.

Nezávislí zatím vybrali jenom tři volební lídry, kandidátky v ostatních krajích se podle mluvčí Dušicy Zimové teprve sestavují. Otevřený prý stále zůstává i volební program.

Zimová soudí, že by Nezávislí ve volbách mohli získat více než pět procent hlasů, a dostat se tak do sněmovny. Průzkumy veřejného mínění tomu ale nenasvědčují. V předloňských krajských volbách dostali 2,48 procenta hlasů. V senátních volbách jim nepomohla ani kandidatura Petra Jandy z Olympiku či hudebníka Antonína Gondolána.

S případným odchodem Bobošíkové má skončit také příprava billboardů "Hoši končíme", které byly podle Zimové nápadem europoslankyně, zaplatilo je však hnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy