Nepracuješ dobře, pustili se do Pospíšila na vedení ODS

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
22. 10. 2011 21:35
Pospíšil i jeho kritik Milan Richter incident potvrdili
Jiří Pospíšil na kongresu ODS v pražských Letňanech
Jiří Pospíšil na kongresu ODS v pražských Letňanech | Foto: Jan Langer

Praha - Vlivný člen pražské občanské demokracie Milan Richter zaútočil během pátečního jednání výkonné rady ODS, tedy širšího vedení strany, na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v souvislosti s jeho angažmá v čele svého rezortu.

Hned několik účastníků jednání Aktuálně.cz střet potvrdilo, stejně jako oba jeho aktéři. Ti se pak v popisu jednání vedení ODS rozchází. O Pospíšilovi se přitom dlouhodobě spekuluje jako o adeptovi na vyhazov z Nečasovy vlády.

"Jeho vyjádření mne překvapilo. Je absurdní vytýkat ministru spravedlnosti, co udělal konkrétní státní zástupce. Je to nepochopení toho, co ministr spravedlnosti či politik v demokratickém právním státě může či nemůže dělat," komentoval Jiří Pospíšil Richterovu kritiku.

Proč mlčíš, ptal se Richter

"Tato vláda má v programovém prohlášení posílení nezávislosti státních zástupců. Těžko ode mně mohou kolegové ze strany počítat, že budu zasahovat do činnosti jednotlivých státních zástupců," dodal. Na otázku, zda po něm chtěl, aby zasáhl řekl, že se ho na to ptal. Do podrobností, co konkrétně mu stranický kolega vyčítal, ovšem zacházet nechtěl.

Milan Richter nejprve vyjádření odmítl s tím, že jeho projev byl věnován pouze členům výkonné rady. Později ovšem zaslal vyjádření, že Pospíšila v žádném případě k netlačil k tomu, aby ovlivňoval státní zástupce.

"Vadilo mi, že ve chvíli, kdy je ministr Kalousek vyšetřován pro korupci, tak je problém, aby útvar FAU, který pod něj spadá a měl by se touto kauzou zabývat, měl pod ním nadále zůstat," popisuje důvot kritiky Richter.

"V takové chvíli je nesmyslné, aby tento útvar přímo řídil vyšetřovaný ministr a z toho hlediska měl ministr spravedlnosti zakročit," vysvětloval dále pražský občanský demokrat.

Účastníci páteční výkonné rady pak Aktuálně.cz popisovali, že Milan Richter Pospíšilovi skutečně vyčetl, že jeho rezort nepracuje tak, jak by měl, a že on jako šéf justice mlčí například v případě obvinění Miroslava Kalouska z korupce a jeho finančně analytického útvaru (FAÚ).

Naproti tomu právě Kalousek svolal tiskovou konferenci společně se zástupci jeho FAÚ o zjištění v kauze ProMoPro, zaznělo na jednání vedení ODS.

Po Richterovi měl vystoupit i někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil, který na svém případu ukazoval, že justice nefunguje nestranně. Podle účastníků jednání zmiňoval například různé úniky informací, které jeho kauzu přiživují, a používají se následně v politickém boji.

"Nebudu komentovat vnitrostranické záležitosti," uvedl Drobil s tím, že on na Pospíšila neútočil.

Nejvyšší státní zástupci rozhodují o tom, zda Drobila obviní, že ještě na ministerstvu životního prostředí tlačil na tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby pomlčel o údajné korupci v resortu.

Pospíšilův rezort řeší i případ dalšího vlivného občanského demokrata - někdejšího ministra pro evropské záležitosti, dnes šéfa obrany Alexandra Vondry.

Vrchní státní zastupitelství se podle informací deníku Aktuálně.cz chystá obvinit deset lidí v souvislosti s předraženou zakázkou zadanou jeho úřadem v době českého předsednictví Evropské unii.

"Vím o tom, ale nebyl jsem u toho. Bylo to jeho vlastní stanovisko. Ve vedení pražské ODS jsme to neprobírali," reagoval na incident předseda pražské ODS Boris Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy