Nekonečný sněmovní chaos. Smír narušen dřív, než začal

Kateřina Eliášová
23. 2. 2010 17:06
Schůze je neplatná. Kdepak, není, hádá se opětovně ODS s ČSSD
Dokáží se tito lidé shodnout ještě na něčem užitečném? Ukáží následující dny
Dokáží se tito lidé shodnout ještě na něčem užitečném? Ukáží následující dny | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Deklarovaný smír českých poslanců, že ve sněmovně místo řečnění a obstrukcí přistoupí ke schvalování zákonů, byl prakticky narušen už pár hodin před tím, než byl schválen.

Byť se "klid zbraní" týká konkrétních dní, přesně 10. a 17. března, kdy zákonodárci projednají jen vládní předlohy, problém je u schůze svolané před těmito daty.

Řeč je o čtvrtku 25. února, kdy mají poslanci řešit mimo jiné zákon vrácený senátem, který by nově zavedl možnost zorganizovat krajské referendum. Lpí na něm zejména sociální demokraté, kteří dnes až na Prahu kraje ovládají.

Tluchoř žaluje: schůze neplatí

Sněmovní bitvy předchozích týdnů potvrdily, že na koni je ten, kdo zná dobře jednací řád dolní komory. Na ten se v pondělí večer odvolával šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř. Podle něj je totiž svolání čtvrteční schůze neplatné.

"Sociální demokraté a pan předseda Vlček bohužel zřejmě bez konzultace s odborníky svolal čtvrteční schůzi a přehlédl ustanovení jednacího řádu Poslanecké sněmovny, který mluví o tom, že na schůzi, která je svolaná na podpisy poslanců, není možné projednávat zákony vrácené Senátem nebo prezidentem," vysvětloval večer v Rádiu Impuls.

Ohroženo jsou podle Tluchoře i další zákony, které socialisté na program vybrali. Chtějí jednat například o lobbingu či anonymních akciích. "Bojíme se, že projednání všech ostatních bodů by mohlo být zpochybněno," uvedl Tluchoř.

Vlček: sejdeme se, vysvětlíme si to

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se okamžitě prostřednictvím médií pokusil Tluchořovu hypotézu vyvrátit. Hájí se tím, že nemůže navržený program schůze svévolně měnit.

O případných sporech tak prý musejí poslanci hlasovat. A proto se taky podle něj musejí sejít.

"Případné problémy spojené s obsahem navrženého pořadu schůze je třeba řešit následně při schvalování pořadu schůze ve sněmovně, a to eventuálním hlasováním sněmovny o sporných věcech. Svolání schůze je proto platné, pouze musí být na začátku schůze vyjasněna otázka, zda lze na "mimořádné" schůzi projednávat též zákony vrácené nebo zamítnuté Senátem," zní úřední vysvětlení tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Přestřelky a předhánění se v počtu mimořádných schůzí by měly skončit přibližně kolem 21. března.

Po tomto datu se totiž nestihne povinné sněmovní kolečko, zahrnující i schválení zákona senátem a prezidentem tak, aby zákon mohl začít platit.

 

Právě se děje

Další zprávy