Nečasovi se plní diář. Bude ho přemlouvat Merkelová

Tereza Šídlová
17. 2. 2012 15:55
Merkelová příští čtvrtek pořádá schůzku před summitem EU, kde se má podepsat smlouva EU
Český premiér Petr Nečas a německá kancléřka Angela Merkelová.
Český premiér Petr Nečas a německá kancléřka Angela Merkelová. | Foto: Reuters

Praha - Před březnovým summitem, kdy má Evropa připojit svůj podpis pod smlouvu o rozpočtové kázni, se českému premiérovi Petru Nečasovi plní diář schůzkami s předními evropskými státníky.

Příští týden se Nečasovo NE pokusí zvrátit osobně "paní Evropa", německá kancléřka Angela Merkelová. Redakci to už v pátek ráno potvrdily dva zdroje z diplomacie.

Informaci o neformální schůzce mezi Merkelovou, Nečasem a premiéry Irska a Litvy v pátek odpoledne nakonec oznámil úřad kancléřky na svém webu.

Český premiér ale hodlá českou pozici ladit hlavně s Londýnem, na summit do Bruselu přijede - bezpochyby symbolicky - s britským premiérem Davidem Cameronem přímo z jejich schůzky v britském hlavním městě. Britové, stejně jako Češi fiskální pakt zatím odmítají.

Večeře u sousedů

Nečasovu plánovanou návštěvu posléze potvrdil i mluvčí vlády Jan Osúch. "Půjde o rozhovor týkající se dlouhodobého směřování evropské integrace," uvedl. 

Má jít o večeři. Neodehraje se však v Berlíně, Merkelová bude trojici evropských premiérů hostit na zámku Meseberg.

Podle AFP má jít o pokračování schůzek, které německá kancléřka hostí pravidelně. Začátkem měsíce Meseberg navštívili šéfové vlád z Dánska, Holandska a Estonska.

Tentokrát - krátce před březnovým summitem EU - je ale načasování schůzky velmi ožehavé.

Německo je hlavním tahounem evropské fiskální unie. Když na lednovém summitu v Bruselu Nečas odmítl společně s Británií smlouvu podpořit, svým postojem EU zaskočil.

Němečtí představitelé už dříve avizovali, že se chystají obě země, jak Británii, tak i Česko, přesvědčit k tomu, aby fiskální pakt nakonec přijaly.

"Nyní je naším úkolem obě země, které jsou zatím zdrženlivé, přesvědčit o tom, že jejich cesta Evropou je slibnější, než když půjdou zvláštní cestou na jejím okraji," uvedl krátce po summitu například německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Z Londýna do Bruselu

Nečasova návštěva Velké Británie je podle mluvčího vlády Jana Osúcha plánovaná na 29. února až 1. března. Den nato začne klíčový unijní summit, kde se ukáže vůle Evropy sjednotit se pod novým paktem.

Smlouva o fiskální odpovědnosti otřásá i domácí politickou scénou. Před časem to nebývale ostře zajiskřilo mezi ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, který prohlásil, že "premiér bere ohled na národněsocialistické křídlo ODS a poškozuje Česko".

Premiér Nečas kontroval výrokem, že ministr Schwarzenberg "tu není a nic nedělá".

Ministerský předseda se ale ocitl i pod palbou kritiky poslanců, když ve sněmovně minulý týden hájil svůj postup.

Během parlamentní debaty přitom vysvětloval, že podpis smlouvy vyloučen není, pouze se k němu kvůli mandátu od vlády nezavázal.

Uvedl, že podle vládního mandátu "Česká republika učiní rozhodnutí o případném podpisu této smlouvy až po důkladném prostudování jejího konečného textu".

Úmluva byla dojednána na lednovém summitu, na němž se zástupci členských zemí měli k podpisu politicky zavázat.

 

Právě se děje

Další zprávy